Aleksej Navalni je znan kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina. Foto: EPA
Aleksej Navalni je znan kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina. Foto: EPA

"Zunanji ministri G7 Rusijo pozivamo, da hitro in v celoti razišče, kdo je odgovoren za to gnusno zastrupitev, in glede na ruske zaveze v konvenciji o kemičnem orožju storilce privede pred roko pravice," so zapisali ministri ZDA, Velike Britanije, Nemčije, Francije, Kanade, Italije in Japonske. "Še naprej bomo pozorno spremljali, kako se Rusija odziva na mednarodne pozive k razjasnitvi zastrupitve Navalnega," so dodali v skupni izjavi, ki so jo objavile ZDA.

Dogajanje zaostrilo odnose med Moskvo in Berlinom

Ob tem so še zapisali, da ostajajo zavezani podpori demokraciji, vladavini prava in človekovim pravicam v Rusiji. O zastrupitvi ruskega opozicijskega politika je druge članice skupine G7 obvestila Nemčija, kjer se Navalni zdravi in kjer so tudi ugotovili, da je bil zastrupljen z živčnim strupom iz družine novičok. Njegovo zdravstveno stanje se sicer izboljšuje, od ponedeljka ni več v umetni komi.

Navalni se zdravi v bolnišnici Charite v Berlinu, kjer so ugotovili, da je bil zastrupljen z živčnim strupom. Foto: Reuters
Navalni se zdravi v bolnišnici Charite v Berlinu, kjer so ugotovili, da je bil zastrupljen z živčnim strupom. Foto: Reuters

Njegovi sodelavci trdijo, da je bil zastrupljen po ukazu ruske vlade, ta pa kakršno koli vpletenost zanika. Dogajanje je zaostrilo odnose med Moskvo in Berlinom, po objavi nemških ugotovitev so obsodbe prišle tudi iz številnih drugih zahodnih držav in organizacij.

Francija je medtem sporočila, da so zaradi trenutnih okoliščin in po pogovorih z ruskimi oblastmi preložili srečanje francoskih ministrov za zunanje zadeve in obrambo z njunima ruskima kolegoma. Srečanje francosko-ruskega sveta za sodelovanje na varnostnem področju je bilo predvideno 14. septembra v Parizu. Novega datuma niso sporočili.

Moskva: Kampanja dezinformacij

Rusija je ob kritikah glede zastrupitve zatrdila, da je cilj protiruske kampanje dezinformacij v zvezi z Navalnim namenjen krepitvi sankcij. "Sprožena je bila množična kampanja dezinformacij, ki jasno kaže na to, da njenih pobudnikov ne zanimata zdravje Navalnega in ugotovitev pravih razlogov za njegovo hospitalizacijo, ampak mobilizacija za uvedbo sankcij," je zapisalo rusko zunanje ministrstvo.

Obsodilo je neutemeljene napade na Rusijo in dodalo, da bodo še naprej od Nemčije, kjer se Navalni zdravi, zahtevali informacije o zdravstvenem stanju opozicijskega politika, vključno z rezultati biokemičnih preiskav. "Nemčija na žalost ovira postopek," so prepričani in ob tem poudarili, da "histerija okoli tega primera ne neha naraščati".

Putin letos ne bo odgovarjal na vprašanja gledalcev

Ruski predsednik Vladimir Putin letos ne bo gostil tradicionalne oddaje, v kateri odgovarja na klice gledalcev, saj je imel v zadnjih mesecih več podobnih dogodkov. Putin je v svojih 20 letih na položaju predsednika oz. premierja doslej gostil 17 letnih oddaj Neposredna linija z Vladimirjem Putinom. Program omogoča državljanom, da pokličejo v studio in mu postavijo vprašanje. Oddaja običajno traja več ur in se osredotoča predvsem na notranjepolitična vprašanja, kot so zdravstvena oskrba, gospodarstvo in infrastruktura. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes pojasnil, da je Putin v zadnjih mesecih že imel nekaj podobnih stikov z državljani in zato letos ne bo tradicionalnega formata oddaje.