Grški zunanji minister Nikos Dendias. Foto: EPA
Grški zunanji minister Nikos Dendias. Foto: EPA

Turški organi so pilotu letala po poročanju grškega javnega radia dovolili nadaljevanje poleta, ko mu je že nevarno zmanjkovalo goriva in je sogovornike opozoril, da ga za vrnitev v Atene morda ne bo imel dovolj. Pred tem je moralo letalo kar 20 minut krožiti v zraku nad turško-iraško mejo. Dendias se je z letalom vračal z obiska v Bagdadu.

Večina grških medijev in tudi viri z grškega obrambnega ministrstva so dogodek označili kot "šikaniranje Ankare", poroča nemška tiskovna agencija DPA. Tiskovni predstavnik grške vlade Stelios Pecas je sporočil, da se je zunanje ministrstvo pritožilo Turčiji. "Gre za novo provokacijo turške strani, za katere je bilo podanih več različnih pojasnil. Upamo, da se incident ne bo nikoli več ponovil," je dejal po poročanju grškega medija Ekathimerini.

Turčija krivi tehnični zaplet

Turško zunanje ministrstvo je očitke odločno zavrnilo in zatrdilo, da ni šlo za namerno zavlačevanje, ampak za tehnični zaplet. Ankara trdi, da se je letalo, ki je Dendiasa prepeljalo v Irak, tam pokvarilo, zaradi česar je grška vlada za prevoz določila drugo letalo, ki pa naj bi vzletelo brez načrta poleta. Deljenje načrtov poleta sicer poteka prek sistema Eurocontrol.

"Ko je omenjeno letalo prispelo v naš zračni prostor, so organi za načrt poleta urgentno zaprosili iraške oblasti. Po prejemu načrta je bil polet izveden varno," so sporočili z ministrstva, še poroča Ekathimerini.

Turčija na morje znova poslala raziskovalno ladjo Oruc Reis

Turčija je raziskovalno ladjo Oruc Reis znova napotila v Sredozemsko morje. Foto: Reuters
Turčija je raziskovalno ladjo Oruc Reis znova napotila v Sredozemsko morje. Foto: Reuters

Nov zaplet predstavlja nadaljevanje napetosti med Grčijo in Turčijo, ki sta se sprli zaradi pravic in nahajališč zemeljskega plina na morskem dnu v vzhodnem Sredozemlju. Ob posredovanju Nemčije sta se državi pred časom dogovorili za začetek predhodnih pogovorov o rešitvi spora, a so se razmere znova zaostrile, saj je Turčija v torek na območje znova poslala svojo ladjo za raziskave morskega dna Oruc Reis.

Francija in Nemčija sta danes očitali Turčiji, da še naprej izziva Evropsko unijo s svojimi dejanji v vzhodnem Sredozemskem morju. Na voljo sta ji dali teden dni, da pojasni svoje stališče. Evropska unija je ob tem tudi zagrozila s sankcijami.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je turško nadaljevanje raziskovanja v vzhodnem Sredozemskem morju označil za nesprejemljivo. Glede sankcij je dejal, da bo Bruselj počakal teden dni, preden se bo odločil za naslednjo potezo. Ob tem se je zavzel za dialog. "Moramo videti, kakšen bo napredek v tednu dni, potem bomo videli, kako naj EU ukrepa," je povedal.

Janša za enoten evropski odziv v podporo Cipru in Grčiji

Slovenski premier Janez Janša se je ob prihodu na vrh EU-ja v Bruslju zavzel za enoten odziv Unije v podporo Cipru in Grčiji po novih turških provokacijah, na katere se mora EU po njegovih besedah enotno odzvati ter se z vso močjo postaviti za interese Grčije in Cipra, ker so to hkrati tudi interesi Unije.