Ladja Oruc Reis se vrača na isto območje, na katerem je že raziskovala poleti. Foto: Reuters
Ladja Oruc Reis se vrača na isto območje, na katerem je že raziskovala poleti. Foto: Reuters

Turška mornarica je v nedeljo sporočila, da bo ladja Oruc Reis od ponedeljka do 22. oktobra znova izvajala aktivnosti v regiji, tudi južno od grškega otoka Kastellorizo, ki leži tik ob turški obali. Na delu jo bosta spremljali še dve turški ladji, Ataman in Cengiz Han.

Turške raziskave morskega dna v vzhodnem Sredozemlju, s katerimi želi Turčija najti nafto in plin, so pred tedni zaostrile odnose tako z Grčijo kot Ciprom. Turška stran namreč trdi, da raziskuje v svojem epikontinentalnem pasu, Grčija in Ciper pa, da posega v njuni izključni gospodarski coni.

Turčija je ladjo Oruc Reis prvič poslala na raziskovanje 10. avgusta in nadaljevala misijo kljub nasprotovanju Aten in Evropske unije.

Rešitev spora ali le popravilo ladje?

Ladjo so nato prejšnji mesec umaknili s spornega območja, kar je dalo upanje, da bosta Grčija in Turčija rešili spor po mirni poti. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je takrat dejal, da želi dati priložnost diplomaciji. Obenem pa so turške oblasti vztrajale, da je ladja na načrtovanem remontu in da se bo kmalu vrnila v vzhodno Sredozemsko morje.

Bruselj je Ankari zagrozil tudi s sankcijami, če bo nadaljevala s, kot so dejali, nezakonitim vrtanjem v morsko dno in energetsko dejavnostjo v vodah, ki si jih lastita Ciper in Grčija. Turki so to potezo EU-ja označili kot "nekonstruktivno".