Vlaka sta se zaletela blizu kraja Larisa na severu Grčije. Foto: Reuters
Vlaka sta se zaletela blizu kraja Larisa na severu Grčije. Foto: Reuters

Vlaka sta trčila v torek malo pred polnočjo, ko je potniški vlak s približno 350 potniki potoval iz Aten proti Solunu, tovorniški pa v nasprotni smeri. Vlaka naj bi pred trčenjem vozila s hitrostjo do 160 kilometrov na uro, poroča Reuters. Oba vlaka sta bila v nesreči uničena.

Do zdaj so potrdili 38 smrtnih žrtev. Še 57 ranjencev zdravijo v bolnišnici, šest med njimi je v kritičnem stanju. Število žrtev bi lahko še naraslo.

Vlak je bil poln študentov, ki so se vračali na univerze v Atenah in Solunu po podaljšanem koncu tedna zaradi državnega praznika. Okoli 250 potnikov so po nesreči z avtobusi evakuirali v Solun.

Grški premier Micotakis na prizorišču nesreče. Foto: Reuters
Grški premier Micotakis na prizorišču nesreče. Foto: Reuters

Po doslej znanih informacijah grškega zunanjega ministrstva med smrtnimi žrtvami nesreče ni tujih državljanov, je sporočilo slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

Micotakis: Nesreča posledica človeške napake

Grške oblasti so po nesreči razglasile tri dni žalovanja, odpovedali so vse javne proslave, zastave na javnih zgradbah bodo do petka plapolale na pol droga. Predsednica Katerina Sakelaropulu je skrajšala uradni obisk v Moldaviji in se predčasno vrnila v Grčijo.

V Atenah se je medtem na protestih zbralo okoli tisoč ljudi, ki so protestirali pred pisarnami podjetja Hellenic Train. Policija jih je razgnala s solzivcem.

Grški premier Kiriakos Micotakis je medtem obiskal kraj nesreče pri Larisi. "Vse kaže, da se je trčenje žal zgodilo predvsem zaradi človeške napake," je v večernem televizijskem nagovoru dejal Micotakis in poudaril, da bodo okoliščine tragične železniške nesreče v celoti preiskane. Dodal je, da je sprejel odstope visokih uradnikov železniškega operaterja OSE in hčerinskega podjetja ERGOSE.

Grški mediji nesrečo označujejo za najhujšo železniško v državi doslej. Foto: EPA
Grški mediji nesrečo označujejo za najhujšo železniško v državi doslej. Foto: EPA

Grški minister za transport Kostas Karamanlis je nekaj ur po nesreči odstopil. V izjavi je sporočil, da je odstop njegova dolžnost in "najmanj, kar lahko stori za počastitev spomina na žrtve". Dodal je, da prevzema odgovornost za "dolgoletne napake države".

Aretirali postajnega načelnika

Policija je predtem aretirala postajnega načelnika, ki mu očitajo umor in hude telesne poškodbe iz malomarnosti. 59-letnik, ki je odgovoren za signalizacijo, sicer zanika, da bi kar koli naredil narobe, in za nesrečo krivi tehnično napako.

Preiskovalci skušajo ugotoviti, zakaj sta bila vlaka na istem tiru, ko sta čelno trčila s hitrostjo do 160 kilometrov na uro.

Po poročanju grških medijev elektronski nadzorni sistem na progi, ki je bila sicer pred kratkim obnovljena, ni deloval. Težave s sistemom so imeli že dalj časa, zato so bili za pravilno usmerjanje vlakov odgovorni posamezni postajni načelniki.

Izrazi sožalja

Iz sveta prihajajo izrazi sožalja ob železniški nesreči. Sožalje svojcem žrtev so med drugim že izrazili predsedniki Evropske komisije, Evropskega parlamenta in Evropskega sveta ter slovensko zunanje ministrstvo.

"Celotna Evropa žaluje z vami," je Grčiji sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je izrazila globoko žalost.

"Danes zjutraj sem v mislih z grškim prebivalstvom," je sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Sožalje je žrtvam in prijateljem žrtev nesreče na Twitterju izrazilo tudi slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Ob tem so poškodovanim zaželeli hitro okrevanje. "V naših mislih smo z Grki," so zapisali.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je poškodovanim v nesreči v tvitu zaželela popolno okrevanje, družinam smrtnih žrtev pa izrazila iskreno sožalje.

Domnevajo, da so potniški vlak s postaje Larisa usmerili na napačen tir, na katerem je že bil tovorni vlak. Na odseku, kjer sta trčila vlaka, je sicer dvotirna proga.

Sindikat železničarjev je sporočil, da je bilo trčenje najhujša železniška nesreča v zgodovini države.

"Kaos, panika, nočna mora"

Po trčenju je v nekaj vagonih izbruhnil požar, pri čemer so temperature narasle do 1300 stopinj Celzija, je povedal tiskovni predstavnik gasilcev. Večino žrtev je bilo mogoče identificirati le z analizo DNK-ja.

"Nastala sta kaos in neverjeten hrup," je za grško državno radiotelevizijo ERT povedal eden izmed preživelih. Eden izmed potnikov je dejal, da so slišali "velik pok", sledilo pa je 10 sekund "nočne more". Kot je dejal, so se obračali v vagonu, dokler niso padli na bok, medtem se je že vnel požar. Drugi potnik je dejal, da mu je uspelo pobegniti iz vagona, ko je s kovčkom razbil okno. "Bilo je kot ob potresu," je dejal še en potnik.

Potrebne posodobitve

Leta 1972 je 19 ljudi umrlo, ko sta vlaka trčila blizu Larise. Reuters piše, da grški železniški sistem potrebuje posodobitev. Številni vlaki vozijo po enotirnih progah, na številnih odsekih manjka signalizacija.

Grčija je leta 2017 prodala železniškega operaterja TRAINOSE italijanskemu državnemu železniškemu prevozniku Ferrovie dello Stato Italiane v okviru mednarodnega programa pomoči. Od prodaje je Grčija pričakovala za več sto milijonov evrov naložb v železniško infrastrukturo.

Grčija: v trčenju vlakov umrlo najmanj 40 ljudi

Disable checkingPremium suggestions