Foto: EPA
Foto: EPA

Na pomoč pri obnovi požganih hiš, industrijskih poslopij in na drugih področjih namerava država priskočiti s 500 milijoni evrov. Grška vlada namerava zaradi uničujočih požarov v obsežni meri reorganizirati civilno zaščito, je napovedal premier.

"Morda smo res storili vse, kar je bilo mogoče, a v številnih primerih to ni bilo dovolj," je dejal. Država se spopada "z naravno katastrofo v obsegu brez primere", je dodal premier.

Kot je še pojasnil, je v zadnjih dneh po vsej državi skupaj izbruhnilo 586 gozdnih požarov. Podnebja ne želi izkoristiti kot izgovor zanje, je dejal, a je vendarle prepričan, da je odigralo pomembno vlogo. "Očitno je, da podnebna kriza trka na vrata planeta," je dejal.

Javnost je vse bolj jezna zaradi zamud in težav pri odzivu oblasti, vključno s pomanjkanjem letal za gašenje. Micotakis je obljubil, da bodo odkrili "vse napake", a vztraja, da se gasilci borijo z "nadnaravnimi silami, ki pogosto presegajo njihovo moč", poroča BBC.

Divjanje požarov po Evropi
Grški premier se je opravičil za slabo ukrepanje

Pogorelo že 90.000 hektarjev

Medtem ko v številnih krajih po Grčiji še vedno gori, potekajo prve ocene škode obsežnih požarov. Po ocenah inštituta za geologijo na atenski univerzi je doslej v državi pogorelo 90.000 hektarjev površin. Več tisoč ljudi je bilo prisiljenih zapustiti domove.

Največ gozda je pogorelo na otoku Evbeja (Evia), in sicer okoli 51.000 hektarjev. Močno je prizadet tudi polotok Peloponez, kjer je na območju okoli kraja Olimpija zgorelo okoli 10.000 hektarjev.

"Podatki se ves čas spreminjajo," je povedala profesorica za geologijo in okolje na atenski univerzi Niki Evelpidu. Ko bodo požari pogašeni, sicer še ne bo konec nevarnosti. Pogosto sledijo poplave in plazovi, ki imajo lahko katastrofalne posledice, je povedala.

  • Požari tudi na Balkanu ogrožajo prebivalce

Gozdni požari pa divjajo tudi po Balkanu. Gasilci so v ponedeljek zvečer zaradi požara, ki že nekaj dni gori v mestu Kukes v Albaniji, evakuirali tamkajšnje prebivalce in živali. Pri gašenju požara sodelujejo tudi gasilci s Kosova, ki požar gasijo s tal in iz zraka. Požari divjajo tudi drugod po Albaniji. Gasilcem je uspelo obvladati požar, ki je izbruhnil v narodnem parku Llogara, medtem ko so se razmere po požaru na gori Dukat normalizirale.

Medtem pa v Bosni in Hercegovini požar v bližini občine Stolac ogroža več hiš. V naselju Zaušje je v ponedeljek gorel gozd. Gasilci so še na kraju dogodka. Požar na območju občine Neum pa so uspešno pogasili.

Države na pomoč pri požarih kličejo EU