Na zemljevidu, ki prikazuje obdobje od 11. marca letos do 12. septembra letos, je vidno ozemlje, ki so ga sprva zavzele ruske sile v Ukrajini.

Nato je sledil umik iz Kijeva in severnega dela države ter še umik iz okolice Harkova in z juga države v okolici Mikolajiva, pa vse do protiofenzive Ukrajine, ki je osvobodila večji del ozemlja vzhodno od Harkova (glej Twitter desno).

ISW je ob tem objavil tudi podatke, ki nakazujejo, da ukrajinske sile širijo svoj položaj vzhodno od reke Oskil in severno od reke Siverski Donec, ta bi jim lahko omogočil, da bi obkrožile ruske sile v mestu Liman.

Ruse sile naj bi zadele psihiatrično bolnišnico, več mrtvih

Danes, v nedeljo, naj bi se zgodil tudi napad na vas Strelešja v regiji Harkov, kjer naj bi ruske sile zadele psihiatrično bolnišnico. Napad naj bi se zgodil v času, ko je bolnišnično osebje evakuiralo bolnike. Guverner regije Harkov Oleg Sinjegubov je dejal, da so bili v napadu ubiti štirje člani medicinskega osebja in dva bolnika.

Najvišji vojaški organ Nata enotno podpira pomoč Ukrajini

Vojaški odbor zveze Nato enotno podpira pomoč Ukrajini v boju proti ruski agresiji, je v soboto zvečer sporočil predsedujoči temu najvišjemu vojaškemu organu Nata, nizozemski admiral Rob Bauer.

Poudaril je, da je pomoč Zahoda Ukrajini v orožju in vojaški opremi ključna za njen boj in pomembno vpliva na razmere na bojišču.

Admiral je ob tem sporočil, da so se člani vojaškega odbora, ki ga sestavljajo načelniki generalštabov oboroženih sil članic zavezništva, na zasedanju v estonski prestolnici Talin zavezali, da bodo Ukrajino podpirali, "dokler bo treba". "Zima prihaja, a naša podpora bo ostala neomajna," je poudaril, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Nato izreka podporo Ukrajini kot žrtvi ruske agresije. Foto: Reuters
Nato izreka podporo Ukrajini kot žrtvi ruske agresije. Foto: Reuters

"Strelivo, oprema in urjenje, ki ga zagotavljajo zavezniki in druge države, pomenijo veliko razliko za dogajanje na bojišču," je dejal Bauer. "S svojimi uspehi na terenu in tudi na spletu je Ukrajina v temeljih spremenila moderno vojskovanje," je dodal. Ukrajinci so bili tudi zelo kreativni z uporabo oborožitvenih sistemov, ki so jih dobili. "Včasih jih uporabljajo na način, na katerega običajno niti ne bi pomislil," je dejal admiral.

Generali zveze Nato so se v Talinu sešli po novicah o velikih uspehih, ki jih je dosegla ukrajinska vojska v protiofenzivi na vzhodu države. Ruske sile so se bile prisiljene umakniti in so izgubile veliko zasedenega ozemlja.

Vendar pa še ni čas za to, da bi si lahko oddahnili, in politična volja za nadaljevanje zagotavljanja pomoči nikakor ne sme popustiti, je v soboto generale opozorila estonska premierka Kaja Kallas.

Vojaški odbor Nata sestavljajo načelniki generalštabov 30 držav Nata. O vojaških zadevah odbor svetuje Severnoatlantskemu svetu, najvišjemu političnemu organu Nata. Srečanje v Talinu poteka od petka, končalo pa naj bi se danes. Prvič se konference kot gosta udeležujeta tudi vodji obrambnih sil Finske in Švedske, držav, ki sta zaprosili za sprejem v Nato po ruskem napadu na Ukrajino.