Od petka do ponedeljka je na Lampeduso v več kot 40 čolnih čez Sredozemsko morje prispelo okoli 2000 prebežnikov. Foto: Reuters
Od petka do ponedeljka je na Lampeduso v več kot 40 čolnih čez Sredozemsko morje prispelo okoli 2000 prebežnikov. Foto: Reuters

Na ta način bodo predvsem južne dežele, kamor pride posebej veliko prebežnikov, med njimi Sicilija in Kalabrija, deležne posebne podpore.

Sorodna novica Salvini: Slovenija naj sprejema prebežnike, vrnjene iz Italije, sicer bomo uvedli nadzor na meji

Z uvedbo izrednih razmer bo vlada med drugim poenostavila postopke za vzpostavitev novih sprejemnih centrov za begunce, so za italijansko tiskovno agencijo Ansa po sestanku ministrov pojasnili neimenovani viri.

Hkrati naj bi Italija okrepila aktivnosti v zvezi s pridržanji in deportacijami tistih, ki niso upravičeni do tega, da ostanejo v državi. Za upravljanje z migracijami bo vlada po navedbah teh virov aktivirala tudi civilno zaščito in Rdeči križ, ki bodo pomagali s svojo opremo in izkušnjami.

"To je težava, ki bo z nami ostala najmanj prihodnjih deset let," je v današnjem gostovanju na radijski postaji Radio Anch'io povedal minister za civilno zaščito s Sicilije Nello Musumeci. Minister iz vrst vladajoče postfašistične stranke Bratje Italije je poudaril, da tak ukrep ne bo rešil težave, "katere rešitev je povezana izključno z ozaveščenim in odgovornim posredovanjem Evropske unije".

Od petka do ponedeljka je na Lampeduso v več kot 40 čolnih čez Sredozemsko morje prispelo okoli 2000 prebežnikov, je v ponedeljek zvečer sporočila italijanska obalna straža. Med prebežniki je mnogo mladoletnih oseb.

Prenatrpano begunsko taborišče

Begunsko taborišče na Lampedusi je prenatrpano, v njem je nastanjenih okoli 1800 ljudi, kar je štirikrat več od zmogljivosti.

Obalna straža je nato v bližini Sicilije in Kalabrije v dveh reševalnih operacijah prestregla ribiška čolna, na katerih je bilo skupno 1200 ljudi. Na enem od njih je bilo 800 prebežnikov, na drugem pa okoli 400.

Ob tem je v brodolomih ob Tuniziji in v malteških vodah umrlo 38 ljudi, 18 pa jih še vedno pogrešajo, je še poročala Ansa.

"Ključno je, da Evropa končno ukrepa. Leta je govorila, ne da bi mignila s prstom, in čas je, da dokažemo, da je EU res unija in da solidarnost s prebežniki ni le naloga Italije, Španije, Grčije ali Malte," je pred sejo sveta ministrov dejal podpredsednik vlade in vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini, ki vodi ministrstvo za infrastrukturo in transport.