Po odhodu Maria Draghija čaka Italijo pestra politična jesen. Foto: EPA
Po odhodu Maria Draghija čaka Italijo pestra politična jesen. Foto: EPA

Začnimo tokrat levo od centra. Torek je prinesel dogovor med vodilno stranko tega brega, Demokrati, ter navezo med Akcijo Carla Calende in Več Evrope Emme Bonino. 70 odstotkov kandidatov v enomandatnih okrožjih bodo predlagali prvi, 30 odstotkov pa drugi. Demokrati si prizadevajo za podoben dogovor z Živo Italijo nekdanjega premierja Mattea Renzija; skupaj trenutno uživajo okoli 30 odstotkov podpore.

Nekoliko nad vstopnim pragom treh odstotkov se giblje naveza med Zelenimi in Italijansko levico, pod njim pa nova politična stranka Luigija Di Maia Državljanska zaveza. Zaradi vetov, ki jih imata do njih Renzi in Calenda, je širitev koalicije še nanje malo verjetna. Vodja Demokratov Enrico Letta ne izključuje, da bi Di Maia in voditelja z levice uvrstil na svoje volilne sezname, a potem bi se ti morali odpovedati svojim listam.

Večina novih parlamentarcev bo izvoljena po proporcionalnem sistemu, dobra tretjina pa po večinskem v enomandatnih okrožjih. Deleže kandidatur zanje so si zato že razdelili tudi na desni sredini. Slaba polovica jih bo šla skrajno desnim Bratom Italije, slaba tretjina Salvinijevi Ligi, slaba petina pa Berlusconijevi Naprej, Italija. Skupaj dosegajo vsaj 46-odstotno podporo elektorata.

Gibanja petih zvezd je medtem zapustilo še nekaj vidnih članov. Med razlogi je omejitev kandidatur na dva mandata, kar je sprožilo veliko slabe volje. Pet zvezd podpira samo še desetina volivcev.

Stranke morajo oddati svoje volilne simbole in nazive do 14. avgusta, sezname kandidatov pa do 22. Takrat se bo tudi začela uradna predvolilna kampanja.