Foto: EPA
Foto: EPA

Na tajnem glasovanju je v podporo Borisu Johnsonu glasovalo 211 njegovih strankarskih kolegov, proti jih je bilo 148. Johnson tako ostaja na položaju. Glasovanje o nezaupnici so sprožile nesprejemljive zabave na Downing Streetu v času strogih omejitvenih ukrepov zaradi pandemije covida-19.

Ker nezaupnica Johnsonu ni bila izglasovana, saj je dobil 59-odstotno podporo – nekdanja premierka Theresa May je recimo prejela 63-odstotno –, v naslednjem letu glasovanje o nezaupnici ne bo več mogoče.

V prvi izjavi je Johnson glasovanje označil kot prepričljivo zmago in obljubil, da bo nadaljeval delo. Poudaril je, da se morajo zdaj poenotiti tako v stranki kot v vladi.

Vlada nadaljuje delo

Vodja pristojnega strankarskega odbora Graham Brady je pred glasovanjem pojasnil, da je bilo zbranih dovolj pisem podpore konservativnih poslancev in poslank za glasovanje o zaupnici vodji stranke in britanskemu premierju Borisu Johnsonu. V skladu s pravili konservativne stranke se namreč o zaupnici predsedniku stranke glasuje, če 15 odstotkov poslancev in poslank, trenutno torej 54, pisno sporoči, da premierja ne podpirajo več.

"Glasovanje bo priložnost, da se končajo meseci špekulacij in da se vladi omogoči, da gre naprej in se loti reševanja zadev, ki so prednostne za prebivalstvo," je ob tem sporočil Johnsonov tiskovni predstavnik.

Več ministrov je še pred glasovanjem Johnsonu izrazilo podporo, med njimi zunanja ministrica Liz Truss in finančni minister Rishi Sunak.

Zabave med zaprtjem države

Johnson je zaupanje med torijci izgubil po aferi Partygate, povezani z zabavami na Downing Streetu med strogimi omejitvenimi ukrepi zaradi covida-19.

Pred kratkim objavljeno poročilo o aferi je razkrilo nesprejemljivo obnašanje določenih britanskih politikov in uradnikov v času, ko je bilo na milijone prebivalcev Združenega kraljestva prisiljenih prekiniti vse stike z bližnjimi zaradi ukrepov ob pandemiji.

Johnson, ki mu je policija zaradi zabav naložila tudi globo, je po objavi poročila prevzel polno odgovornost za dogajanje in se opravičil, ni pa se odločil za odstop s položaja.

Vse višje cene, padec kupne moči, nevarnost recesije, zabave

Združeno kraljestvo se ob tem spopada z nevarnostjo recesije, vse višjimi cenami goriva in hrane ter zgodovinskim padcem kupne moči, v glavnem mestu Londonu tudi s prometnim kaosom, povezanim s stavko.

Johnson v stranki, ki je na oblasti zadnjih 12 let, nima očitnega naslednika.

Po ocenah britanskih analitikov je bilo nemogoče napovedati izid današnjega glasovanja, ki je bilo tajno. Tesna podpora Johnsonu pa bo precej omajala njegov položaj v stranki pred naslednjimi volitvami, ki bodo čez dve leti.

BBC ob tem navaja primere nekdanjih premierjev, ki so se kmalu po izglasovani zaupnici v stranki poslovili. Margaret Thatcher je na primer odstopila osem dni po izglasovani zaupnici, Theresa May je enako storila čez pol leta, medtem ko je John Major parlamentarne volitve gladko izgubil proti laburistu Tonyju Blairu.