Za Britanci so stresni meseci.  Foto: Reuters
Za Britanci so stresni meseci. Foto: Reuters

"Ljudem priporočamo, naj se ne gibljejo zunaj domov, razen če je to nujno potrebno," je na novinarski konferenci dejala vodja oddelka za zdravstvo v Kataloniji Alba Verges. "Zelo pomembno je, da spoštujemo te ukrepe zdaj, to je najboljši način, da se izognemo zaprtju."

Prebivalce so pozvali, naj nakupujejo prek spleta, športne in kulturne prireditve pa bodo potekale v omejenem številu. Zaprti so kinematografi, gledališča in nočni klubi, muzeji v Kataloniji pa ostajajo odprti. Kot poroča Euronews, lahko imajo restavracije in bari odprto polovico kapacitet, prepovedani so obiski v domovih za starostnike. Nenujne storitve lahko potekajo samo po vnaprejšnjem dogovoru s strankami. Ukrepi veljajo za Barcelono in okolico, v veljavi pa bodo prihodnja dva tedna.

"Narediti moramo korak nazaj, da se nam ne bo treba vrniti v popolno zaprtje v prihodnjih tednih," je dejala tiskovna predstavnica vlade Meritxell Budo. "Če se bo pandemija nadaljevala s tem tempom, bomo morali sprejeti drastičnejše ukrepe. Konec državnega alarma ne pomeni, da je pandemije konec. Ljudje se morajo držati ukrepov in spoštovati navodila zdravstvenih oblasti."

V Barceloni, ki ima 1,6 milijona prebivalcev, z okolico pa okoli štiri milijone, so v zadnjem tednu zaznali precejšen porast števila novih okužb. V Španiji se je število novih okužb močno povečalo v četrtek, ko so potrdili 580 novih okužb, od tega največ v Kataloniji in sosednji Aragoniji. V Lleidi so že v sredo znova uvedli karanteno za 160.000 ljudi, enako se je zgodilo tudi v delu Galicije. V Kataloniji sicer še vedno velja obvezna uporaba maske na javnih površinah, tako znotraj kot zunaj.

Foto: EPA
Foto: EPA

Ena najbolj prizadetih držav v Evropi

Španijo je pandemija koronavirusne bolezni 19 močno prizadela, umrlo je več kot 28.000 ljudi, skupno število okuženih je več kot 250.000. 21. junija se je končalo strogo vsedržavno zaprtje, od takrat pa so zaznali več kot 170 novih minižarišč bolezni, zaradi česar regionalne oblasti uvajajo krajevne ukrepe in omejitve.

Johnson: Do božiča v normalne tirnice

Britanski premier Boris Johnson je izrazil upanje, da se bo življenje v Združenem kraljestvu vrnilo v normalne tirnice pred božičem. Čeprav postopoma umikajo omejitve, ki so za več mesecev ustavile življenje v državi, je posvaril, da se mora država pripraviti na najhujše.

Premier je predstavil najnovejše glede sproščanja ukrepov: delodajalci imajo več pristojnosti glede urejanja pravil za delo od doma, pod drobnogled bodo vzeta pravila glede zbiranja večjih skupin, pravila glede varne fizične razdalje pa bi lahko ukinili do božiča.

"Resnično iskreno upam, da bomo lahko znova ocenili omejitve in dovolili pomembno vrnitev v normalnost najhitreje novembra ali pa verjetneje do božiča," je dejal Johnson.

Ob tem je dejal, da bo to odvisno od obvladovanja števila okužb, pri čemer je napovedal dodatno financiranje zdravstva in nova pooblastila lokalnim oblastem pri obvladovanju lokalnih žarišč. "Poskrbeti moramo, da bomo pripravljeni na zimo, pripravljamo se na najhuje. Toda čeprav se pripravljamo na najhujše, močno verjamem, da moramo upati na najboljše," je dejal na novinarski konferenci.

Vodja opozicije Keir Starmer je poudaril, da je za pridobitev podpore javnosti ključno, da Johnsonov načrt podprejo strokovnjaki.

Francoska vlada: Zaradi pandemije preložitev dveh ključnih reform

Novi francoski premier Jean Castex je sporočil, da bo vlada zaradi gospodarske in socialne krize, povezane s pandemijo covida-19, odložila dve ključni socialni reformi, pokojninsko in glede zavarovanja za primer brezposelnosti. "Številne teme so na mizi in zadovoljen sem s kakovostjo dialoga, ki smo ga danes vzpostavili s socialnimi partnerji," je po triurnem pogovoru s predstavniki sindikatov in delodajalcev dejal novi premier. "Strinjali smo se, da so zdaj najpomembnejše prednostne naloge boj proti krizi, zaposlovanje, boj proti brezposelnosti ter najdba poti in načinov, da čim hitreje najdemo možnosti za gospodarsko rast," je dejal Castex.

V Franciji so potrdili novih 836 okužb, skupno število se je tako povzpelo na 174.674, umrlo je 30.152 ljudi.