Julian Assange je bil v stavbi ekvadorskega veleposlaništva v Londonu 'ujet' skoraj sedem let. Foto: AP
Julian Assange je bil v stavbi ekvadorskega veleposlaništva v Londonu 'ujet' skoraj sedem let. Foto: AP

"Danes smo vas poklicali, saj se bo vaša kazen kmalu iztekla. Potem se bo vaš status spremenil iz odsluženega zapornika v status osebe, ki ji grozi izročitev," je po videopovezavi sodnica Venessa Baraitser obvestila 48-letnega Juliana Assangea, piše BBC.

Sodnica je dodala, da njegov odvetnik ni podal prošnje za izpust na prostost v zameno za varščino, "kar v danih okoliščinah ni presenetljivo glede na zgodovino pobegov". "Menim, da imam dovolj trdne razloge, zaradi katerih verjamem, da bi lahko znova pobegnili."

Izročitev ZDA prihodnje leto?

Za ustanovitelja WikiLeaksa je sodišče odločilo, da je kriv kršenja določil pogojnega izpusta na sodišču v Londonu aprila letos, zaradi česar mu je sodišče določilo 50-tedensko zaporno kazen, ki jo bo čez nekaj dni odslužil v zaporu Belmars na jugovzhodu Londona. Postopek za njegovo izročitev ZDA se bo začel 25. februarja prihodnje leto.

Chelsea Manning še vedno v zaporu

V ZDA pa mu medtem grozi obtožnica v 18 točkah, med drugim zaradi objave tajnih vladnih podatkov in zarote z nekdanjim ameriškim vojakom Bradleyjem Manningom, zdaj Chelsea Manning. Ta je v zaporu preživela sedem let, nato pa so jo po sedmih dneh svobode 17. maja letos znova aretirali, saj ni hotela pričati proti Assangeu pred veliko poroto v ameriški zvezni državi Virginiji. Poleg tega pa ji je sodišče naložilo dnevno globo, zaradi česar so začeli njeni podporniki zbirati denarna sredstva, do zdaj so zbrali nekaj več kot 30.000 dolarjev.

Julian Assange je preživel sedem let na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, ki mu je odobrilo politični azil, britanske oblasti pa so ga na veleposlaništvu aretirale aprila letos.

Hkrati pa je švedsko tožilstvo proti Assangeu maja letos znova odprlo preiskavo obtožb spolnega nasilja.