V Barceloni so plapolale katalonske zastave. Foto: Reuters
V Barceloni so plapolale katalonske zastave. Foto: Reuters

Več deset tisoč ljudi je ob 17.14 popoldne, kar ponazarja leto 1714, ko je Katalonija 11. septembra izgubila samostojnost, krenilo na pohod skozi Barcelono. Nato so se demonstranti zbrali na trgu Placa d'Espanya v središču katalonske prestolnice in pri tem vzklikali gesla kot neodvisnost in svoboda.

Predsednik katalonske vlade Aragones je ob nacionalnem prazniku dejal, da je treba organizirati referendum o neodvisnosti te avtonomne pokrajine na severovzhodu Španije. "Katalonija se mora odločiti in o svoji prihodnosti bo odločala na referendumu. Branimo jo na ulici, v institucijah in v pogajanjih," je dodal.

Shoda se je udeležilo več deset tisoč ljudi. Foto: Reuters
Shoda se je udeležilo več deset tisoč ljudi. Foto: Reuters

Katalonske stranke ključne za oblikovanje španske vlade

Aragones je tudi opozoril, da ne bi smeli zamuditi priložnosti, ki jo ponuja pomembna vloga katalonskih strank pri oblikovanju nove španske vlade. Letošnje demonstracije s posebno pozornostjo spremljajo po vsej Španiji, saj imajo katalonske separatistične stranke pomembno vlogo po julijskih predčasnih parlamentarnih volitvah, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Katalonski separatistični stranki v španskem parlamentu – Aragoneseva Katalonska republikanska levica (ERC) in desnosredinska stranka Skupaj za Katalonijo (Junts) – ki jo vodi nekdanji katalonski premier v izgnanstvu Carles Puigdemont – bosta v naslednjih tednih odločali, ali se bosta pridružili vladi aktualnega premierja Pedra Sancheza.

Junts za sodelovanje v vladi zahteva referendum o neodvisnosti

Sanchezovi socialisti brez glasov Kataloncev ne morejo zbrati potrebne večine v parlamentu, to pa bi pomenilo nadaljevanje političnega zastoja v Španiji in nove predčasne volitve.

Stranka Junts je po julijskih volitvah, na katerih ne desni ne levi blok nista dobila potrebne večine za oblikovanje stabilne vlade, dala jasno vedeti, da bi v zameno za podporo med drugim zahtevala nov referendum o neodvisnosti Katalonije, kar pa za Madrid ni sprejemljivo.