Kosovski premier Albin Kurti. Foto: Reuters
Kosovski premier Albin Kurti. Foto: Reuters

Kot je dejal Kurti, je bila odločitev sprejeta kot odgovor na povečano mednarodno "občutljivost" za mir in varnost na Kosovu.

Med 1. in 21. novembrom bodo prebivalci, ki ne bodo preregistrirali vozil na kosovske tablice, prejeli opomin. Med 21. novembrom in 21. januarjem bodo organi kršilcem izdali denarne kazni, od takrat do dokončnega izteka roka pa bodo lahko koristili poskusne tablice. Po 21. aprilu bo dovoljena izključno raba tablic Republike Kosovo.

Tarča ukrepa je srbska skupnost na Kosovu, ki še vedno skoraj izključno uporablja registrske tablice Srbije, ki ne priznava neodvisnega Kosova.

Po Kurtijevih besedah s takšno odločitvijo prištinske oblasti kažejo svojo resnost, da uveljavijo napovedane spremembe, in dajejo "priložnost vsem, ki se želijo integrirati", poroča severnokosovski spletni portal Kossev.

Prištino so k vnovičnemu podaljšanju roka za zamenjavo registrskih tablic v zadnjih dneh in tednih intenzivno pozivali predstavniki EU-ja in ZDA, a je Kurti to doslej zavračal.

Direktor srbskega vladnega urada za Kosovo Petar Petković se je že ostro odzval na današnji sklep, rekoč, da je Kurti "pripravil pekel za Srbe" od prvega novembra dalje.