Foto: Reuters
Foto: Reuters

Žvižgač, ki je prijavil telefonski pogovor ameriškega predsednika Donalda Trumpa z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim, kar je zamajalo temelje Trumpovega predsedniškega mandata, naj bi bil uradnik ameriške obveščevalne agencije Cia, ki je bil napoten v Belo hišo, je poročal ameriški časopis New York Times.

Po navedbah časopisa gre za uslužbenca, ki je delal v Beli hiši, a se je nato vrnil v Cio. Pri tem se časopis sklicuje na tri vire, ki so seznanjeni z identiteto žvižgača. To varujejo ameriški zakoni, ki podpirajo uradnike, ki ob upoštevanju predpisanih postopkov poročajo o velikih kršitvah svojih kolegov ali nadrejenih. Pričakovati je, da bo žvižgač za zaprtimi vrati pričal v kongresu, kar pa bo povečalo možnost za razkritje njegove identitete.

Sorodna novica Žvižgač: Trump iskal tuje vmešavanje v volitve 2020

Objavljena prijava žvižgača, da Trump zlorablja svoja pooblastila za pritisk na ukrajinske oblasti, da bi našel škodljive informacije o demokratičnem političnem tekmecu Joeju Bidnu, nakazuje, da je žvižgač analitik in da pozna podrobnosti ameriške zunanje politike do Evrope. Prav tako izkazuje prefinjeno razumevanje ukrajinske politike in poznavanje zakonodaje, piše časopis.

Bela hiša poskušala prikriti podrobnosti pogovora

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb predstavniškega doma ameriškega kongresa je v četrtek objavila poročilo žvižgača, ki opozarja, da je Bela hiša poskušala prikriti vse podrobnosti telefonskega pogovora med Trumpom in Zelenskim.

Prav tako pa je iz poročila žvižgača razvidno, da prepis julijskega telefonskega pogovora ni bil shranjen v računalniškem sistemu, ki ga običajno uporabljajo za tovrstne informacije. Namesto tega je bil shranjen v ločenem sistemu, kjer se shranjujejo zaupne informacije s posebno občutljivo vsebino. V poročilu žvižgač navaja, da je od več predstavnikov ameriške administracije prejel informacije, da poskuša predsednik ZDA 'izkoristiti svojo moč', da bi spodbudil vpletanje tuje države v predsedniške volitve v ZDA leta 2020.

Trump: Zdi se, kot da žvižgač sploh ni žvižgač

Trump se je samo danes v kar petih zaporednih objavah na Twitterju odzval na dogodke, v katerih še vedno vztraja, da je bil pogovor z Zelenskim "odličen". "Če telefonski pogovor s predsednikom Ukrajine ni razumljen kot primeren, potem noben prihodnji predsednik ne sme NIKOLI več govoriti z drugim svetovnim voditeljem!" je zapisal.

Ob tem je pozval k odstopu demokratskega kongresnika Adama Schiffa, ki da si je "popolnoma izmislil pogovor z ukrajinskim predsednikom, ki ga je prebral pred kongresom in milijoni". "Mora odstopiti in biti preiskan. To počne že dve leti. Je bolnik!" je zapisal in demokratsko stranko označil za "stranko, ki nič ne dela" (Do Nothing Party).

Prav tako je podvomil o obstoju žvižgača, saj bi bil ta po njegovem mnenju lahko podtaknjenec demokratov: "Zdi se, kot da t. i. žvižgač sploh ni žvižgač. Poleg tega pa so vse informacije iz druge roke tako netočne, da morda za njimi sploh ne stoji nihče, žvižgač ali vohun, ki bi njemu ali njej dejal informacije. Strankarski operativec?"

Biden: Trump želi dobiti odločilen vpliv na volitve

Medtem se je na dogajanje odzval tudi kandidat za predsedniško nominacijo demokratske stranke Joe Biden, ki je dejal, da je poskušal Trump "pridobiti odločujoč vpliv na volitve". "To je taktika tega predsednika, da bi prevzel volitve, da se ne bi osredotočili na pomembne teme. Šolstvo, zdravstvo, grozovito nasilje z orožjem, ki smo mu priča, in morda najpomembnejša tema, posledice podnebnih sprememb."

"Zato mu bom to preprečil. Pa tu nisem pomemben jaz, pomembni so Američani in teme, ki so zanje pomembne."

Odzvala se je tudi nekdanja zunanja ministrica in nekdanja predsedniška tekmica Donalda Trumpa Hillary Clinton, ki je velik kritik telefonskega pogovora Trumpa z ukrajinskim predsednikom Volodomirjem Zelenskim. "S tem, ko je dal svoje politične preference pred interesi Američanov, je ogrozil vse nas," je dejala. "To so nevarni časi za naš svet."

Zelenski se je pritoževal nad EU-jem, Nemčijo in Francijo

Zelenski in Trump med srečanjem v New Yorku ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN-a. Foto: Reuters
Zelenski in Trump med srečanjem v New Yorku ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN-a. Foto: Reuters

Kot poroča nemški portal Deutsche Welle (DW), vladni uslužbenci, politiki in nekateri analitiki zmanjšujejo pomen pogovora med Trumpom in Zelenskim, zaradi katerega ameriškemu predsedniku grozi postopek za odstavitev.

Trump je ukrajinskega kolega prosil za "uslugo" in ga pozval k preiskavi sina nekdanjega ameriškega podpredsednika Joeja Bidna in vodilnega kandidata za predsedniško nominacijo demokratske stranke za predsedniške volitve novembra 2020, Hunterja Bidna. Ta je leta 2014 vstopil v upravni odbor ukrajinskega energetskega podjetja Burisma Holdings, ki je osumljeno koruptivnih praks, a na Bidna osebno ne letijo nobene obtožbe.

Zelenski pa se je Trumpu pritoževal nad Evropsko unijo, Nemčijo in Francijo, češ da ne delajo dovolj, da bi pomagali Ukrajini. V četrtek pa je ukrajinski podpredsednik vlade Dmitro Kuleba dejal, da izjave Zelenskega ne bodo pokvarile odnosov z Nemčijo in Francijo.

"Zunanjepolitična katastrofa"

Drugi medtem niso prepričani, da bo škandal minil kar tako. Poslanec Oleksij Hončarenko iz stranke nekdanjega predsednika Petra Porošenka Evropska solidarnost je v četrtek dejal, da je predsednikov urad zaprosil za ukrajinski prepis pogovora. Opozicijski poslanec je dejal, da je Zelenski v pogovoru s Trumpom pustil slab vtis. Kritike je še posebej povzročilo zagotovilo Zelenskega, da bo "naslednji generalni tožilec 100-odstotno njegov človek, njegov kandidat".

Politolog Oleksandr Leonov pa je pogovor Zelenskega s Trumpom označil kar za "zunanjepolitično katastrofo" in da je Ukrajina pred "resnim izzivom", če bo na ameriških predsedniških volitvah naslednje leto zmagal Biden ali kateri drug demokratski kandidat.