Foto: EPA
Foto: EPA

Urad visokega predstavnika v BiH-u je poudaril, da gre za kršitev daytonskega sporazuma, EU pa je ocenil, da je Republika Srbska skrenila z evropske poti.

Evropska služba za zunanje delovanje (EEAS) je poudarila, da sta avtoriteta in integriteta ustavnega sodišča BiH-a kot najvišjega sodnega organa v državi nesporni. "Njegove odločitve, ki so dokončne in zavezujoče v vsej državi, je treba spoštovati," so poudarili. Dodali so, da parlament Republike Srbske ni pristojen za odločanje o neizvajanju odločb ustavnega sodišča BiH-a, zato je torkovo glasovanje brez pravne podlage.

"Glasovanje pomeni jasen odmik od pričakovanj, ki so spremljala BiH-u podelitev statusa kandidatke za članstvo v EU-ju. Prekinitev sodelovanja pri uresničevanju ključnih prednostnih nalog EU-ja je obžalovanja vredna ter povsem v nasprotju z željami in interesi vseh državljanov BiH-a," so dodali.

Da gre za odločitev brez pravne podlage, je v odzivu na Twitterju v sredo zapisal tudi Urad visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH-u, ki je odgovornost za to pripisal predsedniku Republike Srbske Miloradu Dodiku. Dodali so, da gre za nesprejemljivo kršitev daytonskega mirovnega sporazuma, resen izziv za pravno državo v Republiki Srbski ter napad na ustavni red Bosne in Hercegovine.

Poudarili so, da je Republika Srbska dolžna v celoti spoštovati daytonski sporazum.

Schmidt o "spodkopavanju" daytona

Visoki predstavnik Christian Schmidt je v tvitu še ponudil politično sodelovanje vsem deležnikom v Republiki Srbski, da bi tamkajšnjemu parlamentu pomagali izpolniti njegovo pravno dolžnost pod pogojem, da v celoti spoštuje daytonski sporazum. "Prvi korak je lahko zavrnitev Dodikovega bizarnega in avanturističnega spodkopavanja daytona in daytonskih institucij," so še tvitnili v uradu visokega predstavnika.

Po ustavi, ki je del daytonskega mirovnega sporazuma, so odločitve ustavnega sodišča BiH-a končne in zavezujoče, za njihovo neizvajanje pa so zagrožene kazni do pet let zapora. Zato je ravnanje parlamenta v Banjaluki sporno in v nasprotju z daytonskim sporazumom.

Parlament v Banjaluki je sporni zakon na Dodikovo pobudo sprejel v odgovor na odločitev ustavnega sodišča, ki je prejšnji teden pravilnik spremenilo tako, da sodelovanje srbskega ustavnega sodnika ne bo več potrebno pri sprejemanju odločitev.