Križev pot je, tako kot lani, potekal pred baziliko sv. Petra. Foto: Reuters
Križev pot je, tako kot lani, potekal pred baziliko sv. Petra. Foto: Reuters

Z bogoslužjem v prazni baziliki svetega Petra se je papež že popoldne spomnil trpljenja in smrti Jezusa Kristusa na križu. Po branju iz Svetega pisma in priprošnjah je sledil osrednji del, čaščenje križa, ob katerem se je papež v skladu s tradicijo ulegel pred oltar.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

84-letni papež je pred tem obiskal zdravstvene delavce v vatikanskem centru za cepljenje proti covidu-19, kjer je govoril z osebjem in čakajočimi za cepljenje.

Sam je že prejel oba odmerka cepiva, Vatikan pa je pred veliko nočjo napovedal, da bo med prazniki s cepivom Pfizer/BioNTecha cepil 1200 brezdomcev in drugih pomoči potrebnih.

Veliki petek je za katoličane dan spomina na Jezusovo smrt in kot tak dan tišine, ko se številni postijo, v cerkvi pa potekajo zgolj obredi brez pridige, svetih maš ni.

Razsvetljeni trg sv. Petra. Foto: Reuters
Razsvetljeni trg sv. Petra. Foto: Reuters

Zaradi pandemije okrnjeni prazniki

Letošnje praznovanje velikonočnega tridnevja sicer tako kot lani zaradi epidemije in z njo povezanih omejitvenih ukrepov poteka v okrnjeni obliki. So pa lahko verniki letos v primerjavi z lani navzoči na obredih v baziliki svetega Petra, a zgolj v zelo omejenem številu.

Velikonočna vigilija na veliko soboto se bo zaradi nočne prepovedi gibanja, ki je v veljavi v Rimu, v baziliki začela že ob 19.30. V njej bo papež v nedeljo ob 10. uri daroval tudi velikonočno mašo, ki se bo sklenila s tradicionalnim blagoslovom Urbi et Orbi (mestu in svetu).

Križev pot, celoten posnetek iz Vatikana

Le peščica vernikov v Jeruzalemu

Gneče ni bilo tudi na tradicionalnem križevem potu v Jeruzalemu. Le peščica kristjanov, nekateri z maskami, drugi brez, se je podala po znameniti kamniti ulici Via Dolorosa, od postaje do postaje Križevega pota, ki ga je, kot pravi biblijsko izročilo, prehodil Jezus.

"Sporočilo velike noči je življenje in ljubezen; kljub vsem znamenjem smrti, koroni, pandemiji verjamemo v moč ljubezni in življenja," je dejal latinski patriarh Jeruzalema Pierbattista Pizzaballa.

Procesija po Vii Dolorosi v starem delu Jeruzalema. Foto: Reuters
Procesija po Vii Dolorosi v starem delu Jeruzalema. Foto: Reuters

Kot poroča iz Izraela dopisnica TV Slovenija Karmen Švegl, so s križi na ramenih domačini in tujci, ki živijo v Izraelu, zaznamovali, kot številni pravijo, leto dni križevega pota. Preizkušenj za človeka in človeštvo.

"Lani je bila velika noč obupna, brez ljudi, z zaprtimi vrati. Letos je precej bolje, vrata so odprta, ljudi ni veliko, a imamo več upanja in optimizma," je dodal patriarh.

Če so bile ulice svetega mesta lani povsem opustele in je veljala popolna zapora, so vrata cerkva zdaj znova odprta. In vsaj nekaterim vernikom znova dostopna. Z Zahodnega brega bo v Jeruzalem v prazničnem tednu lahko prišlo okoli 5.000 romarjev.

Če so v Izraelu večino gospodarskih panog že zagnali in tako rekoč razglasili zmago nad epidemijo, pa si turizem še zdaleč ni opomogel. Izraelsko letališče namreč tudi za romarje ostaja zaprto.

Križev pot v Jeruzalemu
Velikonočni prazniki na TV Slovenija

2. 4. - veliki petek
TVS 1 ob 18.05, Duhovni utrip
TVS 2 ob 18.00, Neposredni prenos evangeličanskega bogoslužja na veliki petek; Murska Sobota
TVS 2 ob 19.00, Škofjeloški pasijon, ponovitev uprizoritve
TVS 2 ob 21.00, Neposredni prenos križevega pota iz Vatikana

3. 4. - velika sobota
TVS 1 ob 15.00, Blagoslov velikonočnih jedi
TVS 1 ob 18.25, Ozare
TVS 1 ob 19.50, Velikonočna poslanica škofa Evangeličanske cerkve, Velikonočna poslanica škofa Katoliške cerkve

4. 4. - velika noč
TVS 1 ob 10.00, Neposredni prenos velikonočnega bogoslužja iz mariborske stolnice
TVS 1 ob 11.10, Prenosi nedeljskih bogoslužij v času pandemije, ponovitev
TVS 1 ob 11.15, Ozare, ponovitev
TVS 1 ob 11.20, Obzorja duha
TVS 1 ob 11.55, Urbi et orbi