Foto: EPA
Foto: EPA

Od ponedeljka naprej bodo potnikom na letališču na Dunaju nudili možnost hitrega testiranja na morebitno okužbo z virusom SARS-CoV-2, in sicer z molekularno-biološkim testom (RT PCR), katerega rezultati bodo znani po od dveh do treh urah. Predtem so morali potniki s seboj prinesti laboratorijsko potrdilo, ki ni smelo biti starejše od štirih dni in ki dokazuje, da so negativni na covid-19, ali pa so morali v karanteno.

Testiranje bo stalo 190 evrov, potniki pa ga bodo lahko izvedli tudi, če bodo potrebovali dokazilo v državi, v katero bodo namenjeni. V Avstriji je za covidom-19 do zdaj umrlo 598 okuženih, potrjeno število vseh okuženih je 15.526.

Ena prvih strank v frizerskem salonu na Dunaju. Foto: Reuters
Ena prvih strank v frizerskem salonu na Dunaju. Foto: Reuters

Gneča pri frizerjih

Sicer pa Avstrijci od sobote po sedmih tednih lahko znova obiskujejo frizerje in kozmetične salone, vrata so odprle tudi trgovine z elektronsko opremo. Pri frizerjih je bila gneča velika, večina je zasedenih za prihodnje tri tedne. Vsi frizerji in stranke morajo obvezno nositi obrazne maske, maske so obvezne tudi v trgovinah in na javnem prevozu.

Avstrija je sredi aprila odprla vrtne centre in trgovine z manj kot 400 kvadratnimi metri površine. Restavracije in lokali se bodo odprli 15. maja, hoteli pa konec maja – ob predpogoju, da do takrat širjenje okužbe ne bo dobilo novega zagona.

Johnson: Zdravniki so imeli pripravljen načrt v primeru moje smrti

Britanski premier Boris Johnson je dejal, da je Združeno kraljestvo že doseglo vrhunec epidemije in da bo država začela naslednji teden postopno rahljati sprejete ukrepe za zajezitev širjenja covida-19. Foto: EPA
Britanski premier Boris Johnson je dejal, da je Združeno kraljestvo že doseglo vrhunec epidemije in da bo država začela naslednji teden postopno rahljati sprejete ukrepe za zajezitev širjenja covida-19. Foto: EPA

"Ne bom lagal, to so bili težki trenutki. Ves čas sem se spraševal, kako se bom izmazal iz tega. Bil sem priklopljen na množico naprav in kazalci so se ves čas premikali v napačno smer. Dobil sem litre in litre kisika. Zdravniki so že delali načrt za kritično stanje," se spominja britanski premier Boris Johnson, ki danes že opravlja svoje delo, potem ko je zbolel za covidom-19 in bil celo tri dni na oddelku intenzivne nege.

"Imeli so že strategijo, da bi se soočili s scenarijem 'smrti Stalina'," je še dejal Johnson v pogovoru za The Sun on Sunday. "Nisem bil ravno v dobrem stanju in zavedal sem se, da imajo rezervne načrte. Zdravniki so imeli celo vrsto ukrepov, kaj storiti, če bi šlo vse po zlu," se je spominjal.

Po dobrem tednu v bolnišnici je vendarle okreval in se v ponedeljek vrnil na delo. V sredo se mu je rodil sin, ki sta ga z zaročenko Carrie Symonds poimenovala Wilfred Lawrie Nicholas: zadnje ime je dobil po zdravnikih, ki sta Johnsona zdravila v bolnišnici, Nick Price in Nick Hart.

Pripravljen je bil načrt v primeru Johnsonove smrti

V Združenem kraljestvu je zaradi novega koronavirusa umrlo 21.180 ljudi, v zadnjih 24 urah je umrlo 327 ljudi. Država je uvedla karanteno 23. marca, načrt za rahljanje ukrepov bo vlada predstavila naslednji teden. Delne ali popolne omejitve gibanja je zaradi novega koronavirusa uvedlo 44 držav v Evropi, pri čemer jih je 21 nekatere ukrepe že opustilo. Še 11 jih to namerava storiti v teh dneh.

Sorodna novica Cerkev pomaga pri reševanju socialnih stisk in išče rešitve za prihodnost

Italija z najnižjim številom mrtvih od razglasitve karantene

V zadnjih 24 urah je v Italiji za covidom-19 umrlo 174 okuženih, kar je najnižje število v enem dnevu po 10. marcu, ko so v državi razglasili splošno karanteno. V soboto je umrlo 474 okuženih, število je tako visoko, saj so k njemu prišteli še smrti izpred nekaj dni. Skupno število vseh umrlih za covidom-19 v Italiji je tako 28.884, vseh okuženih pa 210.717.

Žarišče epidemije ostaja dežela Lombardija, kjer je skoraj polovica vseh mrtvih za covidom-19 v Italiji, in sicer 14.231. V zadnjih 24 urah je sicer umrlo 41 okuženih.

Dobre novice za epidemiološko sliko v Italiji prihajajo dan pred načrtovanim sproščanjem omejevalnih ukrepov, ki so bili uvedeni za zajezitev širjenja okužb.

V ponedeljek na delo več kot milijon Italijanov

S ponedeljkom se na delo vrača okoli 4,5 milijona ljudi. Na javnih prostorih bo še obvezno nošenje zaščitnih mask, tudi na javnem prevozu.

Znova bo začel delati gradbeni sektor, velik del proizvodne industrije in trgovine na debelo. Za pripravo hrane za s seboj bodo znova začeli delati bari in restavracije. Odprli se bodo parki in druge zelene površine, pri čemer športne dejavnosti ne bodo več omejene na bližino doma. Ljudje se bodo znova lahko gibali znotraj svoje dežele in obiskovali sorodnike.

Španija: Najmanj smrtnih žrtev od 18. marca

V Španiji je za boleznijo covid-19 v zadnjih 24 urah umrlo 164 ljudi, kar je najmanjši dnevni smrtni davek po 18. marcu. Skupaj je bolezen v državi sicer zahtevala že 25.264 življenj, okuženih je več kot 216.000 ljudi.

Po ocenah zdravstvenih strokovnjakov je pandemija novega koronavirusa v Španiji vrhunec dosegla 2. aprila, ko so v državi v enem dnevu zabeležili 950 smrtnih žrtev covida-19. Vse odtlej se je število smrti postopoma zniževalo.

V državi so zato s soboto tudi odpravili nekaj strogih omejitev gibanja, ki so jih uvedli za zajezitev širjenja okužb. Okoli 47 milijonov Špancev se tako lahko znova rekreira na prostem. Sproščanje omejitvenih ukrepov naj bi sicer po napovedih premierja Pedra Sancheza potekalo v štirih fazah in naj bi se zaključilo do konca junija.

Življenje v času novega koronavirusa v Pragi. Foto: Reuters
Življenje v času novega koronavirusa v Pragi. Foto: Reuters

Češka: Julija odprtje meja s sosedami?

Češka vlada razmišlja, da bi meje države znova odprla julija. "Julija bi zelo rad odprl meje z Nemčijo, Avstrijo, Poljsko in Slovaško," je sporočil češki zunanji minister Tomas Petriček. Pogovori s Slovaško in Avstrijo napredujejo, s Poljsko pa se zapletajo, je dejal. Petriček je sicer dodal, da bi meje s sosednjimi državami lahko odprli tudi prej, če bo položaj v boju z novim koronavirusom dober.

Formalno nadzor na mejah Češke za zdaj ostaja najmanj do 14. maja.

Češka je svoje meje podobno kot druge evropske države zaprla sredi marca v okviru ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Češki državljani niti niso smeli odpotovati iz države. To so sicer s koncem aprila odpravili. Morajo pa ob vrnitvi v domovino vsi Čehi opraviti test na novi koronavirus.

Na Češkem je po navedbah tamkajšnjega zdravstvenega ministrstva 7750 ljudi potrjeno okuženih z novim koronavirusom. Zaznali so tudi 245 smrtnih žrtev covida-19.

Nemčija: V karanteni na ladji 3000 ljudi

V Nemčiji se je število na novo okuženih v zadnjih 24 urah povečalo za 793, skupno je okuženih nekaj več kot 162.000 ljudi. Zaradi bolezni covid-19 je do zdaj v Nemčiji umrlo 6649 bolnikov, v zadnjem dnevu 74. Nemčija sicer s ponedeljkom znova odpira cerkve, muzeje in otroška igrišča.

V pristanišču Cuxhaven ob Severnem morju je v karanteni skoraj 3000 članov posadke z ladje Mein Schiff 3. Na krovu so namreč odkrili eno okužbo, zato mora celotna posadka do preklica ostati na ladji. Na njej ni nobenega potnika.

Od ponedeljka naprej bodo morali tudi vsi potniki na hitrem vlaku Eurostar pod Rokavskim prelivom obvezno nositi zaščitne maske.