Liz Truss je prejela 57 odstotkov glasov in bo postala tretja ženska v britanski zgodovini – po Margaret Thatcher in Theresi May –, ki se bo vselila na Downing Street 10. Od leta 2000 je poročena s Hughom O'Learyjem, s katerim imata dva otroka. Velja za ljubiteljico sirov in karaok. Foto: EPA
Liz Truss je prejela 57 odstotkov glasov in bo postala tretja ženska v britanski zgodovini – po Margaret Thatcher in Theresi May –, ki se bo vselila na Downing Street 10. Od leta 2000 je poročena s Hughom O'Learyjem, s katerim imata dva otroka. Velja za ljubiteljico sirov in karaok. Foto: EPA

Dozdajšnja britanska zunanja ministrica Liz Truss je bila danes izvoljena za novo vodjo britanskih konservativcev in bo zdaj od Borisa Johnsona prevzela tudi vodenje vlade. Na strankarskem glasovanju je Truss premagala nekdanjega finančnega ministra Rishija Sunaka.

Že v torek bo odpotovala na Škotsko v dvorec Balmoral h kraljici Elizabeti II., ki jo bo imenovala na čelo vlade. Običajno srečanje kraljice z novim premierjem poteka v Buckinghamski palači, tokrat pa so želeli 96-letni kraljici, ki ima v zadnjem času težave z zdravjem, prihraniti pot v London.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je izrazila pričakovanje, da bo Združeno kraljestvo tudi pod novo premierko izpolnjevalo svoje obveznosti do EU-ja. "Skupaj smo soočeni s številnimi izzivi, od podnebnih sprememb do ruskega napada na Ukrajino. Veselim se konstruktivnega odnosa in spoštovanje našega dogovora," je zapisala na Twitterju.

Nova britanska premierka bo Liz Truss

Zmago Liz Truss je pozdravil tudi Johnson. Dejal je, da ima pravšnji načrt za zajezitev neenakosti v državi, za zajezitev višanja cen, pa tudi za združitev za razdrobljene konservativne stranke.

V ospredje svoje kampanje postavila znižanje davkov

Liz Truss se je ob izvolitvi zahvalila stranki za podporo, Johnsonu pa za izpeljavo brexita, cepilno kampanjo proti covidu-19, "zoperstavljanje Vladimirju Putinu" in zmagi nad nekdanjim vodjo laburistov Jeremyjem Corbynom, poroča BBC.

"V kampanji sem zagovarjala konservativne vrednote in tudi vladala bom tako," je dejala v nagovoru po objavi izida glasovanja. Dodala je, da bodo konservativci izpolnili obljube, ki so jih dali volivcem. Tako je napovedala drzen načrt za zmanjšanje davkov in spodbuditev gospodarske rasti, ki ga bodo predstavili v prihodnjih dneh.

Inflacija na Otoku je na letni ravni že presegla 10 odstotkov, zlasti visoke pa so cene energentov.

V njeni ekipi naj bi že več tednov pripravljali sveženj pomoči. Ta vsebuje več opcij, ena naj bi bila tudi zamrznitev cen energentov.

Med cilji tudi poenotenje stranke

Liz Truss je prejela glasove približno 57 odstotkov članov stranke, njen protikandidat Rishi Sunak pa 43 odstotkov. Glas je sicer oddalo nekaj več kot 172.000 članov britanske vladajoče stranke. Foto: EPA
Liz Truss je prejela glasove približno 57 odstotkov članov stranke, njen protikandidat Rishi Sunak pa 43 odstotkov. Glas je sicer oddalo nekaj več kot 172.000 članov britanske vladajoče stranke. Foto: EPA

Pomemben izziv, ki je pred novo vodjo konservativcev, bo tudi poenotiti stranko, ki so jo v času Borisa Johnsona zaznamovala precejšnja razhajanja.

Da se mora stranka 100-odstotno poenotiti za Liz Truss, je danes dejal tudi odhajajoči premier Johnson in dodal, da ima njegova naslednica dober načrt za spopadanje z draginjo.

Tudi njen protikandidat za vodenje stranke Sunak je po porazu pozval k enotnosti. Na Twitterju je zapisal, da so konservativci ena družina, ki mora stati za novo vodjo.

Novi vodji vladajoče stranke je čestital tudi vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer, ob tem pa opozoril, da so vse, kar torijci lahko pokažejo po 12 letih vodenja države, "nizke plače, visoke cene ter kriza zaradi življenjskih stroškov".

Johnson po številnih aferah odstopil julija

Boris Johnson je po številnih aferah z mesta vodje konservativcev odstopil julija. 200.000 članov britanske vladajoče stranke od začetka avgusta izbira naslednika. S položaja premierja bo odstopil predvidoma v torek.

Kdo je Liz Truss?

Mary Elizabeth Truss je bila rojena 26. julija 1975 v levo usmerjeni družini univerzitetnega profesorja matematike in medicinske sestre. Njena mati je sodelovala v gibanju za jedrsko razorožitev, ki je močno nasprotovalo politiki tedanje premierke Margaret Thatcher.

Obiskovala je državno šolo v Leedsu, ki jo je pozneje označila za slabo, kar so ji v šoli zamerili, nato je na univerzi Oxford študirala politične vede, filozofijo in ekonomijo. Politično kariero je začela pri liberalnih demokratih, ko je med drugim podpirala odpravo monarhije, a se je kmalu pridružila konservativcem.

Več poskusov, da bi bila izvoljena v parlament, ji je spodletelo, dokler ji ni konservativna stranka omogočila kandidature v tradicionalno konservativnem okrožju na vzhodu Anglije. Ko je prišlo na dan, da je imela nekaj let prej zunajzakonsko razmerje s torijskim poslancem, je bila sicer deležna pritiskov, naj se kandidaturi odpove, a je vztrajala in bila izvoljena, poroča BBC.

Od leta 2012 je bila državna sekretarka na več ministrstvih. Leta 2019 jo je premier Boris Johnson, ki ga je podpirala v boju za premierski položaj, imenoval za ministrico za zunanjo trgovino, dve leti pozneje je stopila na čelo zunanjega ministrstva.

Na referendumu je glasovala proti izstopu Združenega kraljestva iz EU-ja. V časopisnem članku je pred glasovanjem zapisala, da bo brexit trojna tragedija, prinesel bo več pravil, obrazcev in zamud pri trgovanju z EU-jem. Pozneje je stališče spremenila, postala je zagovornica brexita, ki ga je označila za priložnost, da se kaj spremeni. Kot ministrica za zunanjo trgovino je vodila britanska prostotrgovinska pogajanja. Po imenovanju na čelo zunanjega ministrstva se je pokazala kot nepopustljiva pogajalka z EU-jem glede Severne Irske.

Kot nepopustljiva se je izkazala tudi do Rusije po njenem napadu na Ukrajino februarja letos.

Za Margaret Thatcher in Thereso May bo tretja ženska na Downing Streetu 10. Zaradi sloga oblačenja in tudi poziranja pred kamerami - dala se je na primer fotografirati, naslanjajoč se na tank - jo nekateri primerjajo z železno lady. A komentator Financial Timesa Robert Shrimsley ocenjuje, da Truss ni naslednica Margaret Thatcher, temveč bolj Borisa Johnsona in njegove doktrine, ko bi "hkrati rad pojedel torto in jo držal v roki". Zapisal je, da je Truss izbira konservativne stranke, ki ne mara težkih izbir, medtem ko je njen protikandidat Sunak pozival k finančni disciplini. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je Liz Truss veljala za precej nesproščeno in retorično ne najbolj spretno osebo, a se je med kampanjo precej sprostila. Kljub temu je imela nekaj spodrsljajev. Na vprašanje, ali je francoski predsednik Emmanuel Macron britanski prijatelj ali sovražnik, je precej nepremišljeno odgovorila, da se mora o tem še odločiti. Za škotsko premierko Nicolo Sturgeon pa je dejala, da le išče pozornost in da jo je najbolje ignorirati.