Volišče v Beogradu. Foto: Reuters
Volišče v Beogradu. Foto: Reuters

V Srbiji še čakajo delne izide, je pa predsednik vladajoče Srbske napredne stranke (SNS) in premier Miloš Vučević sporočil, da je po njihovih podatkih lista, zbrana okoli te stranke, slavila prepričljivo zmago, poroča dopisnik RTV Slovenija iz Beograda Boštjan Anžin.

Zmagala naj bi v 85 od 89 občin in mest, v katerih so glasovali, tudi v vseh največjih, izjeme naj bi bile le občine Kanjiža, Bačka-Topola, Senta in Tutin.

V Beogradu zmaga SNS-a

V Beogradu in Novem Sadu je SNS po prvih ocenah skupine IPSOS zbral okoli 53 odstotkov glasov, v Nišu slabih 47 odstotkov.

Po neuradnih podatkih nevladne organizacije Centra za svobodne volitve in demokracijo (Cesid) je lista okoli SNS-a v Beogradu osvojila 52,9 odstotka glasov.

Opozicijsko gibanje Kreni-Promeni Save Manojlovića naj bi osvojilo 17,2, Izbiram Beograd pa 12,5 odstotka. Manojlović je že dejal, da njegovo gibanje izidov volitev ne bo priznalo. Volitve je označil za najbolj neregularne doslej.

V Beogradu živi približno 20 odstotkov prebivalcev Srbije, položaj župana tega mesta pa je eden najpomembnejših v državi. SNS bo imel tako večino v mestni skupščini. Vučić je razglasil zmago in jo označil za "izjemno".

Niz incidentov in nepravilnosti

Volitve so zaznamovale številne nepravilnosti. Širijo se posnetki kupovanja glasov, skupinskega prevažanja volivcev in centrov vladajoče stranke, iz katerih so klicali podpornike, člane, njihove družine, naj pridejo volit.

Na sejmišču v Novem Sadu naj bi privrženci opozicije skušali vdreti v prostore, v katerih je imel vladajoči SNS klicni center, poročajo srbski mediji.

Na novosadskem sejmišču so skušali predstavniki opozicije razbiti stranski vhod v prostore klicnega centra, nato pa so jih iz notranjosti poškropili z gasilno napravo.

Predstavniki opozicije so se tudi prerekali s policisti na glavnem vhodu v stavbo, medtem pa so ljudje iz klicnega centra s škatlami zapustiti prostore. Incident je pomemben, saj so po navedbah opozicije v klicnem centru stranke SNS potekale nezakonite dejavnosti.

Programski direktor opazovalne misije neodvisne srbske organizacije Center za raziskave, transparentnost in odgovornost (Crta) Raša Nedeljkov je na popoldanski novinarski konferenci dejal, da so prijavili šest nepravilnosti na volitvah, od tega pet zaradi kupovanja glasov, poroča srbski spletni portal N1.

Srbsko notranje ministrstvo je sporočilo, da z izjemo sejmišča v Novem Sadu niso zaznali incidentov.

V Beogradu se obeta velika zmaga liste Beograd jutri predsednika Aleksandra Vučića. Foto: EPA
V Beogradu se obeta velika zmaga liste Beograd jutri predsednika Aleksandra Vučića. Foto: EPA

Ankete v Beogradu kažejo na zmago SNS-a

V Srbiji je lahko več kot 4,2 milijona volivk in volivcev izbiralo predstavnike v 89 občinah in mestih. Ankete v glavnem mestu so kazale na zmago SNS-a predsednika Aleksandra Vučića.

Lokalne volitve so potekale v mestih in občinah, v katerih niso bile že decembra. V Beogradu so jih ponovili, ker na decembrskih volitvah nobena stranka ni osvojila večine v 110-članski mestni skupščini.

Največ mandatov v beograjski mestni skupščini se je tudi zaradi bojkota dela opozicije obetalo listi SNS-a, ki je s socialisti nastopala pod imenom Aleksandar Vučić – Beograd jutri. To so potrjevali tudi izidi javnomnenjske raziskave agencije Ipsos, ki je anketo izvedla na vzorcu 3025 anketirancev med 28. in 30. majem, naročnica pa je bila prav Vučićeva lista.

To po rezultatih ankete podpira 47,7 odstotka volivcev. Njihov kandidat za župana je bil dosedanji župan Aleksandar Šapić. Nobena od preostalih 13 list, kolikor jih kandidira na volitvah v Beogradu, po tej anketi ni dosegla 20 odstotkov glasov.

Opozicija ima po pisanju tamkajšnjih medijev največ možnosti za zmago v največjem mestu na jugu Srbije, Nišu. Predsednik stranke Narodno gibanje Srbije (NPS) Miroslav Aleksić je na predvolilnem shodu liste Izbiram Niš prejšnji teden opozoril, da v Niš gleda celotna Srbija. Dodal je še, da država potrebuje južni veter, ki naj od Niša piha proti Beogradu.

K razpisu novih volitev v Beogradu je že takoj po volitvah pozvala tudi opozicija na čelu z listo Srbija proti nasilju (SPN). Volitve v Beogradu in na predčasnih parlamentarnih volitvah so namreč zaznamovale obtožbe o domnevnih nepravilnostih, o katerih so poročali tako domači kot tuji opazovalci.

Incidenti na lokalnih volitvah v Srbiji

Zahteve opozicije in bojkot

Srbska napredna stranka ni priznala številnih nepravilnosti na decembrskih volitvah, ki jim jih je očitala opozicija, zato je opozicija pripravila vrsto protestov, več poslancev je tudi gladovno stavkalo. Pomisleke so imeli domači in tuji opazovalci, v Evropskem parlamentu pa so sprejeli posebno resolucijo. A ker slabega pol leta pozneje večjih sprememb v volilnem procesu ni, del opozicije volitve v srbskem glavnem mestu bojkotira.

Opozicija je namreč pred ponovnim razpisom volitev postavila več zahtev glede volilnih pogojev. Med njimi so bili ustanovitev neodvisne komisije, ki naj bi pred ponovljenimi volitvami pregledala volilni imenik, spoštovanje zakona o medijih, predvsem ko gre za javno radiotelevizijo RTS, ter da hkrati z volitvami v Beogradu potekajo tudi lokalne volitve v drugih mestih in občinah, v katerih niso potekale že decembra.

Ker oblast ni izpolnila vseh zahtev, se stranke, ki so bile del SPN-ja, niso mogle uskladiti glede udeležbe na volitvah, zato je njihova koalicija razpadla. Del opozicijskih strank je na volitvah v Beogradu tako sodeloval, del pa ne.

Na enem izmed protestov opozicije v Beogradu. Foto: Reuters
Na enem izmed protestov opozicije v Beogradu. Foto: Reuters

Predsednik Vučić bo verjetno okrepil svoj položaj

Lokalne volitve bodo verjetno še utrdile oblast predsednika Vučića, ki je spet prvo ime vladajoče napredne stranke, čeprav sam ne kandidira. A v kampanji in medijih je prevladoval Vučić, ki trdi, da gre za prihodnost države, saj da jih želi opozicija zvleči v preteklost, je za Prvi poročal Anžin.

"Ne bom skrival, da v Beogradu pričakujem prepričljivo zmago. Pomembno je, da volite in pokažete ljubezen do Beograda in do Srbije," je povedal Vučić.

Vučića je med drugimi prišel podpret ljubljanski župan Zoran Janković, njegovo delo pa je tokrat še lažje, ker je opozicija, ki je decembra nastopila na skupni listi Srbija proti nasilju, spet razdeljena. En del, prepričan, da v trenutnih razmerah niso mogoče svobodne in pravične volitve, se je odločil za bojkot. Drugi del meni, da se je treba boriti.

"Nočemo prepustiti nobene občine, nobene mestne skupnosti, ulice ali mesta, ne da bi se borili. Zato bomo na volitvah nastopili in zmagali, kakršen koli bo rezultat," je povedal Dobrica Veselinović, kandidat opozicijske liste Izbiram Beograd.

Spet nepravilnosti?

Decembra je takrat enotna opozicija oblast obtožila volilne kraje, uvažanja volivcev od drugod, ustrahovanja, goljufij. "Žal imamo dokaze, da se nepravilnosti, ki so se dogajale na prejšnjih volitvah, dogajajo tudi zdaj. Zaznali smo celo nove oblike pritiska in manipulacij, še posebej z ljudmi, zaposlenimi v javnem sektorju," je povedal Nedeljkov iz Crte.

Lokalne teme so bile večinoma v ozadju, srbska javnost se je več tednov ukvarjala z resolucijo Združenih narodov o genocidu v Srebrenici. Vučiću, ki se je predstavljal kot veliki branilec "srbstva", pa nasprotniki še naprej očitajo avtoritarno vodenje, pa tudi to, da kljub formalni podpori evropski poti Srbije obrača hrbet evropskim vrednotam, medtem ko neguje vezi s Kitajsko in Rusijo, je še poročal Anžin.

Državna volilna komisija bo končne uradne izide objavila najpozneje do četrtka zvečer.

Zmaga Vučićeve stranke na lokalnih volitvah