Macron med nagovorom vojakov. Foto: EPA
Macron med nagovorom vojakov. Foto: EPA

Proračun za obdobje 2024–2030 bo znašal 413 milijard evrov, kar je več od 295 milijard evrov v obdobju 2019–2025, je v nagovoru vojakom v vojaškem letalskem oporišču Mont-de-Marsan na jugozahodu Francije dejal Macron.

Ob upoštevanju povečanja sredstev od leta 2019 to pomeni podvojitev vojaških izdatkov Francije in največji obrambni napor v zadnjih 50 letih, je dodal predsednik.

Novi proračun je Macron opisal kot program "transformacije" za prilagoditev vojske morebitnim novim konfliktom "visoke intenzivnosti", ki da je po ruski invaziji v Ukrajini postala še toliko bolj nujna.

Macron je napovedal večja vlaganja v nove sisteme brezpilotnih letal, v obrambo pred kibernetskimi napadi, vojaške obveščevalne podatke in nove letalonosilke, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V povezavi z vojno v Ukrajini bo Francija tudi povečala svoj arzenal jedrskega orožja. "Po napadu Rusije na Ukrajino ni več mirovnih dividend," je ponazoril Macron.

Francoski predsednik je tudi prepričan, da je treba še okrepiti skupno evropsko obrambno politiko. Ob tehnični združljivosti oboroženih sil in skupni strategiji gre tudi za evropsko sposobnost skupnega vodenja velike vojaške operacije. Za Francijo to pomeni, da lahko zagotovi do 20.000 vojakov, je še dejal.