Madžarska prebežnikom ne dovoli vstopa in jim onemogoča nadaljevanje poti proti ciljnim državam. Foto: Reuters
Madžarska prebežnikom ne dovoli vstopa in jim onemogoča nadaljevanje poti proti ciljnim državam. Foto: Reuters

Prebežniki trdijo, da bodo tam ostali, dokler jim ne dovolijo vstopa na Madžarsko. Večinoma naj bi šlo za Sirce, organizirali pa so se prek družbenih omrežij in se popoldne iz več sprejemnih centrov v Srbiji napotili k omenjenemu mejnemu prehodu.

Tam pa sta jih pričakala zaprta meja in kordon madžarske policije v polni opremi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Prebežniki zahtevajo, da jim dovolijo vstop na Madžarsko, da bi nadaljevali pot v druge članice EU-ja. Po navedbah madžarskih medijev trdijo, da se jih bo zbralo še več, če jim ne bodo dovolili naprej. Med njimi so tudi otroci, ki držijo napise "Naši otroci zaslužijo boljše življenje" in sporočila, da so zbežali iz vojne.

Madžarska tiskovna agencija MTI navaja poročanje madžarske javne televizije, da je na območju med državama med 400 in 500 prebežnikov, med njimi tudi 50 otrok. V angleščini vzklikajo "Odprite vrata". Protest sicer poteka mirno, prebežniki pa so si postavili šotore in razgrnili spalne vreče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mejni prehod na srbski strani Kelebija je medtem obiskal srbski obrambni minister Aleksandar Vulin, ki je izrazil prepričanje, da so za dogajanje odgovorne nevladne organizacije, ki da so prebežnike obvestile, da so meje odprte. "Ne bomo dovolili, da kdor koli sproži spor med Srbijo in Madžarsko," je dejal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.