Nikola Gruevski je pobegnil na Madžarsko, kjer je zaprosil za azil in ga takoj tudi prejel. Foto: Reuters
Nikola Gruevski je pobegnil na Madžarsko, kjer je zaprosil za azil in ga takoj tudi prejel. Foto: Reuters
Gruevski in Orban
Madžarska vlada je zelo hitro odobrila azil Gruevskemu, ki mu je tudi pomagala pobegniti iz Makedonije, zaradi česar so Budimpešto kritizirale številne države. Orban zavrača mednarodne kritike, češ da gre za delo organizacij in ljudi, povezanih z ameriškim milijarderjem madžarskega rodu Georgeom Sorosem. Foto: Reuters
Nove obtožnice proti Gruevskemu

Proti Gruevskemu, ki je bil premier od leta 2006 do 2017, poteka zdaj skupno šest sodnih postopkov. Glede na poročanje medijev, ki jih povzema avstrijska tiskovna agencija APA, mu očitajo pranje denarja, nezakonito financiranje stranke, zlorabo položaja, volilno prevaro, sodelovanje pri kriminalni organizaciji in spodbujanje h kaznivemu dejanju.

Gruevski je nedavno pobegnil iz Makedonije, kjer bi moral začeti prestajati dveletno zaporno kazen zaradi obsodbe v primeru zlorabe položaja, saj je leta 2012 na skrivaj s proračunskimi sredstvi za osebno uporabo kupil 600.000 evrov vreden službeni mercedes. Skozi Albanijo, Črno goro in Srbijo je prispel na Madžarsko, kjer so mu odobrili azil, češ da je "žrtev političnega pregona," kot se je izrazil madžarski pravosodni minister Laszlo Trocsanyi.

Če bodo odločili, da je nekdanji makedonski premier kriv, bi moral po poročanju makedonskih medijev v zapor za 20 let.

Madžarska vlada je sicer že sporočila, da Gruevskega ne namerava izročiti Makedoniji. Skopje pravi, da njegovo izročitev zahtevajo zaradi resnosti kaznivega dejanja, in spomnilo, da je bil zanj izdan mednarodni priporni nalog.

Madžarsko vlado so zaradi pomoči pri begu politika in hitri odobritvi azila kritizirale številne države.

Orban: Gruevski je bil moj kolega
Madžarski premier Viktor Orban medtem brani odločitev madžarskih oblasti, da Gruevskemu odobrijo azil. Gruevskega je označil za svojega zaveznika, makedonskemu pravosodju pa očital, da sodeluje v političnih igricah.

Orban je dejal, da sta si z Gruevskim stala z ramo ob rami, da bi zaustavili množične migracije čez Balkan. Zaradi tega sta Makedonija in Gruevski osebno postala Orbanova zaveznika, meni madžarski premier.

"Poznam tega človeka, dolgo je bil moj kolega," je dejal Orban v pogovoru za radijsko postajo mr1. "Bilo bi veliko težje, če ne nemogoče, braniti madžarsko mejo brez njega," je zatrdil.

"Do zaveznikov se je treba vesti pravično. Če se obrne na nas, lahko pričakuje pošten postopek. Ne moremo ga postaviti nad zakon, lahko pa mu zagotovimo pošten postopek," je poudaril Orban.

Madžarski premier meni, da je bilo sojenje Gruevskemu politično motivirano, zato ne more vplivati na madžarske oblasti. "V Makedoniji se dogajajo zapleteni politični boji in igrice in pravosodni sistem je del tega," je dejal Orban.

Nove obtožnice proti Gruevskemu