Ruske oblasti glede poročanja o napadu na Ukrajina ne dovoljujejo izraza
Ruske oblasti glede poročanja o napadu na Ukrajina ne dovoljujejo izraza "vojna" ali "invazija". Foto: MMC RTV SLO

Rusija je delovanje družbenega omrežja Facebook blokirala, potem ko je ta blokiral strani več ruskih medijev, so sporočili iz ruskega regulatorja medijev Roskomnadzor. "Danes smo odločili, da se na ozemlju Ruske federacije blokira dostop do Facebooka," so zapisali. V Roskomnadzoru so navedli 26 primerov diskriminacije ruskih medijev s strani Facebooka.

BBC pa začasno prekinja delo vseh svojih novinarjev v Rusiji. Kot je sporočil direktor BBC-ja Tim Davie, nova zakonodaja, ki določa visoke kazni za širjenje domnevnih lažnih informacij o ruskih vojaških silah, kriminalizira neodvisno novinarstvo.

"Ne preostane nam drugega, kot da začasno prekinemo delo vseh novinarjev BBC News in njihovega podpornega osebja v Ruski federaciji, dokler ne ocenimo vseh posledic tega neželenega dogodka," je dejal Davie. Dodal je, da bo medij še naprej objavljal novice v ruščini zunaj Rusije.

Poudaril je še, da je zanje najpomembnejša varnost zaposlenih, zato jih ne želi izpostavljati tveganju kazenskega pregona samo zato, ker opravljajo svoje delo. Vsem novinarjem se je zahvalil za njihov pogum, odločnost in strokovnost. "Naši novinarji v Ukrajini in po svetu bodo še naprej poročali o invaziji na Ukrajino," je še poudaril Davie.

Podobno so napovedale tudi druge medijske hiše, kot so CNN, ABC, Bloomberg in CBC.

Visoke kazni za širjenje "lažnih informacij"

Spodnji dom ruskega parlamenta je danes sprejel zakonodajo, ki določa visoke kazni za širjenje domnevnih lažnih informacij o ruskih vojaških silah. Kršiteljem grozijo denarne kazni in do 15 let zapora. Sprememba zakona zbuja bojazen, da bodo v Rusiji še dodatno omejili poročanje preostalih neodvisnih medijev v državi.

Roskomnadzor je sporočil, da je program Radia Liberty v ruščini širil "očitno lažne družbeno pomembne informacije o domnevnem ruskem napadu na ukrajinsko ozemlje".

Predtem so portal GlobalCheck, ki spremlja dostopnost spletnih strani, in novinarji francoske tiskovne agencije AFP v Rusiji poročali o težavah z dostopom do Facebooka in že omenjenih spletnih strani.

Blokada medijev v Rusiji

Že prejšnji konec tedna je medijski regulator medijem prepovedal uporabo besed, kot sta vojna in invazija v poročanju o ruskem posredovanju v Ukrajini, prav tako jim je prepovedal objavo informacij o civilnih žrtvah ter o ubitih in ranjenih vojakih, ki jih ne potrdijo uradni državni viri.

Zaradi omejitev, ki so jih uvedle oblasti, sta v četrtek prenehala delovati neodvisni radio Eho Moskve in ruska neodvisna televizija Dožd.

Nova Gazeta briše vsebino zaradi novega zakona

Ruski neodvisni časnik Nova Gazeta bo po današnjem sprejetju zakona o medijih umaknil vsebino o Ukrajini. "Ni dvoma, da se bo ta grožnja uresničila," sporočajo iz časnika, katerega glavni urednik Dmitrij Muratov je lani prejel Nobelovo nagrado za mir.

Sporočili so, da bodo s svoje spletne strani odstranili gradivo o ruski invaziji na Ukrajino, a bodo še naprej poročali o posledicah, s katerimi se sooča Rusija, kot so hitro padanje življenjskega standarda, težave z dostopom do tujih zdravil in tehnologij ter pregon disidentov.

"Vojaška cenzura v Rusiji je hitro prešla od groženj z blokado in zaprtjem medijev na grožnje s kazenskim pregonom novinarjev in državljanov, ki širijo informacije o vojaških dejanjih, ki so drugačne od sporočil za javnost obrambnega ministrstva," so še zapisali in dodali, da so se njihovi bralci "nedvoumno izrekli za nadaljevanje dela v pogojih vojaške cenzure".

Moskva: Ne invazija ali vojna, ampak posebna operacija

Opisovanje dogajanja v Ukrajini je za ruske oblasti občutljiva tema. Ruski predsednik Vladimir Putin je posredovanje ruske vojske označil za "posebno vojaško operacijo", katere namen naj bi bil zagotoviti varnost Rusije po širjenju Nata do njenih meja in podpori prozahodnim voditeljem v Kijevu.

Ruske oblasti ne uporabljajo izraza "invazija" za napad na Ukrajino, zahodnim medijem pa očitajo, da niso poročali o "genocidu" nad rusko govorečim prebivalstvom Ukrajine.

Rusija se pritožuje, da zahodni mediji ponujajo le delni, pogosto protiruski pogled na svet, medtem ko od voditeljev svojih držav ne zahtevajo odgovornosti za vojne na tujem, kot je bila tista v Iraku, ali za korupcijo.

Medtem zahodni voditelji opozarjajo na prevlado državnih medijev v Rusiji in pravijo, da so bile v tej državi pod predsednikom Putinom skrčene svoboščine, ki so bile pridobljene po razpadu Sovjetske zveze.

EU prepovedal oddajanje RT-ju in Sputniku

V Evropski uniji je sicer v sredo začela veljati prepoved oddajanja ruskih medijev RT in Sputnik.

V okviru sankcij Sputnik in RT ne smeta več širiti svojih vsebin po kabelski povezavi, satelitu in spletu. Ukrep velja za vse podružnice omenjenih medijev. RT ima med drugim podružnici v lokalnem jeziku v Nemčiji in Franciji, oddajal je tudi v angleščini in španščini.

"Ti mediji so bistvenega pomena pri spodbujanju in podpiranju agresije proti Ukrajine in za destabilizacijo njenih sosednjih držav," je Svet EU-ja zapisal v uradnem listu. Ruske oblasti so obtožili propagandnih akcij ter "potvarjanja in manipulacij" dejstev, kar naj bi počeli prek teh medijev.

Kljub sankcijam proti RT-ju in Sputniku pa bodo lahko novinarji omenjenih medijev še naprej opravljali svoje delo, kot so raziskave in opravljanje intervjujev.

V. Jeseničnik o omejevanju ruskih medijev

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.