Prva moldavska predsednica Maia Sandu. Foto: Reuters
Prva moldavska predsednica Maia Sandu. Foto: Reuters

Za nekdanjo premierko je v drugem krogu predsedniških volitev pred dobrim mesecem dni glasovalo skoraj 58 odstotkov volivcev, za njenega tekmeca, prorusko usmerjenega Igorja Dodona, pa dobrih 42 odstotkov.

Slovesnosti ob prisegi moldavske predsednice Maie Sandu se je zaradi epidemije koronavirusa udeležilo le kakšnih 200 ljudi. 48-letna nekdanja premierka je prva predsednica v zgodovini 3,5-milijonske države. Zavzema se za tesnejše povezovanje z Evropsko unijo, že ob zmagi pa je poudarila, da se bo borila proti korupciji in da si bo prizadevala za boljše življenje vseh državljanov.

"Predsedniški mandat zame ni privilegij ali nagrada, temveč velika odgovornost. Prihajajo štiri leta trdega dela, saj moramo znova zgraditi državne institucije," je povedala ob zaprisegi.

Nova predsednica želi umik ruskih mirovnih sil iz Transnistrije

Sorodna novica 10 ur v Transnistriji, "državi", za katero verjetno še slišali niste

Sandujeva je po zmagi na novembrskih volitvah v več intervjujih izjavila, da bi se morale ruske mirovne sile umakniti iz nepriznane Pridnestrske moldavske republike (Transnistrije), ki je neodvisnost od Moldavije razglasila leta 1990.

Njene izjave so Moskvi dvignile veliko prahu. "Načeloma se strinjamo z umikom, ko bodo razmere primerne in ko bo vzpostavljen dialog med Transnistrijo in preostalo Moldavijo," je njene besede komentiral ruski predsednik Vladimir Putin.

Novo predsednico čaka veliko dela. Le dan pred njeno prisego je odstopila vlada, ki jo je vodil zaveznik zdaj že nekdanjega proruskega predsednika Igorja Dodona. Sandujeva se zavzema za predčasne volitve, ki bi bile lahko čez nekaj mesecev.

Maia Sandu prisegla kot predsednica Moldavije