Eno izmed prizorišč petkovega napada. Foto: Reuters
Eno izmed prizorišč petkovega napada. Foto: Reuters

69-letnega moškega so aretirali po petkovem strelskem napadu na kurdski kulturni center in kavarno v 10. pariškem okrožju. V napadu je ubil vodjo kurdskega ženskega gibanja v Franciji Emine Kara in dva moška, med njimi umetnika in političnega begunca Mira Perwerja.

Ranil je še tri moške v bližnjem frizerskem salonu, enega huje. Njihova življenja niso več ogrožena, enega so danes odpustili iz bolnišnice, so sporočili iz tožilstva.

Ena od oseb, ki jo je napadel, je napadalca nato razorožila. Policiji je po aretaciji povedal, da je žrtve napadel, ker je "rasist". Pet od šestih žrtev je bilo turških državljanov, ena pa Francozinja, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Napadalec je dejal, da žrtev, na katere je streljal, ni poznal.

Patološko sovraštvo do tujcev

Moški je v policijskem pridržanju še priznal, da je "patološko sovražen do tujcev". Sovraštvo naj bi spodbudil vlom v njegovo stanovanje leta 2016, od takrat naprej pa je "vedno želel moriti migrante, tujce".

69-letnik je bil pred napadom na kurdsko skupnost izpuščen iz pripora med čakanjem na sojenje za napad na migrantski center v Parizu, v katerem je z nožem ranil več ljudi.

Napadalec se je še opredelil za depresivnega in nagnjenega k samomoru. Po napadu se je nameraval ubiti z zadnjo kroglo, je še sporočila pariška tožilka Laure Beccuau.

Sorodna novica Protest kurdske skupnosti v Parizu po smrti treh Kurdov v streljanju. Novi spopadi.

Hišna preiskava ni pokazala povezav s skrajneži

Sprva je nameraval napasti prebežnike v predmestju Saint-Deni, vendar je načrt opustil, ker na območju ni naletel na veliko ljudi.

Po mnenju tožilke prvi dokazi, pridobljeni med preiskavo na domu njegovih staršev, vključno s podatki z računalnika in pametnega telefona, niso pokazali "nobene povezave z ekstremistično ideologijo". Orožje je po lastnih navedbah pred leti dobil od nekega člana strelskega kluba.

Napadalec iz pridržanja na psihiatrijo in nazaj v zapor

69-letnika so v soboto zaradi zdravstvenih razlogov izpustili iz policijskega pridržanja in hospitalizirali na psihiatričnem oddelku, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tiskovna agencija Reuters poroča, da so ga medtem odpustili iz bolnišnici, zato je moški znova v policijskem priporu.

Kurdi medtem zahtevajo, da francoske oblasti napad obravnavajo kot teroristično dejanje. Kurdska skupnost v Parizu se je sicer prav v času napada pripravljala na žalne slovesnosti ob 10. obletnici nerazrešenega umora treh aktivistov.

Uboji kot "politični atentati"

Kurdska skupnost se je v času napada pripravljala na žalne slovesnosti ob 10. obletnici nikoli razrešenega umora. Foto: Reuters
Kurdska skupnost se je v času napada pripravljala na žalne slovesnosti ob 10. obletnici nikoli razrešenega umora. Foto: Reuters

"Glede na politične razmere v Turčiji in položaj kurdskega ljudstva" je treba uboje obravnavati kot "politične atentate", je dejal tiskovni predstavnik kurdske krovne organizacije Demokratični kurdski svet v Franciji (CDK-F) Agit Polat.

Poudaril je, da so vse žrtve kurdski aktivisti, med njimi vodja francoske podružnice Kurdskega ženskega gibanja Emine Kara.

"Zato je to političen, terorističen napad," je dejal in izrazil presenečenje, da francoske oblasti "poskušajo ljudi prepričati, da gre za dejanje osamljenega skrajnega desničarja".

V petek so v francoski prestolnici potekali protesti Kurdov, med katerimi je prišlo do nasilja in povzročanja škode. Svetovalec turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana je na Twitterju za nasilje na protestih obtožil člane v Turčiji prepovedane Delavske stranke Kurdistana (PKK).