Na leto naj bi vojaški rok služilo približno 15.000 hrvaških mladeničev. Foto: Reuters
Na leto naj bi vojaški rok služilo približno 15.000 hrvaških mladeničev. Foto: Reuters

Ministrstvo naj bi pripravilo dva modela obveznega služenja vojaškega roka. Po enem naj bi služenje trajalo dva meseca, po drugem pa tri.

"V teh dveh ali treh mesecih bi naborniki dobili le osnovne vojaške veščine in dolžnost strelca. Naučili se bodo rokovati z ročnim orožjem, osnovnih veščin gibanja na bojiščih ter dolžnosti v vojaški organizaciji," pravi Ivan Jušić, ravnatelj uprave za človeške potenciale pri hrvaškem obrambnem ministrstvu.

Za to naj bi prejeli približno 900 evrov plačila, ti meseci v vojski pa bi se šteli tudi v delovno dobo. Tiste, ki bi izkoristili ugovor vesti, čaka civilno služenje, ki bi trajalo še enkrat dlje, nižje bi bilo tudi nadomestilo.

"Ti se bodo v organizaciji civilne zaščite učili, kako pomagati pri naravnih nesrečah, na primer gradnji nasipov ob nevarnosti poplav, naučili pa bi se tudi postopkov prve pomoči," pojasnjuje obrambni minister Ivan Anušić.

Hrvaška je obvezno služenje vojaškega roka ukinila pred 16 leti in zdaj se postavlja vprašanje, kaj s temi generacijami, ki so se medtem že zaposlile. Oziroma bo treba določiti začetno generacijo, za katero bo novi zakon veljal.

"Tisti, ki so se vpisali na fakulteto ali so se preselili v tujino, bodo lahko preložili začetek služenja vojaškega roka, postavili pa bomo končni rok, v katerem bi morali odslužiti vojsko," pravi Ivan Jušić.

Po ocenah obrambnega ministrstva naj bi na leto približno 15.000 hrvaških mladeničev služilo vojaški rok, za dekleta pa bo vojska še naprej ostala le prostovoljna izbira.