Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na severu Italije, kjer je največ primerov okužb, so šole in univerze zaprli že pred desetimi dnevi, zdaj pa vladni ukrep predvideva zaprtje vseh šol in univerz po državi za dva tedna.

Italijanska ministrica za izobraževanje Lucia Azzolina je izrazila upanje, da se bodo lahko učenci vrnili v šolske klopi čim prej.

Italijanski premier Giuseppe Conte je dejal, da vlada dela vse, kar je v njeni moči, da bi obvladala širjenje virusa. Opozoril je, da bi bile lahko zdravstvene ustanove preobremenjene zaradi velikega števila okuženih.

Ukrep predvideva še zaprtje vseh kinodvoran in gledališč po državi oziroma odpoved "vseh dogodkov z veliko koncentracijo ljudi, kjer med udeleženci ni zagotovljena varnostna razdalja najmanj enega metra". Vlada tudi poziva ljudi k izogibanju rokovanju in objemanju, da bi preprečili širjenje virusa.

V zadnjih 24 urah se je število smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa povečalo z 79 na 107, širjenju okužb pa ni videti konca. Skupno število potrjenih primerov okužb se je s torka na sredo povečalo z 2502 na 3090. Do torka je 160 obolelih ozdravelo.

Okužen slovenski zamejski deželni svetnik

V sosednji Furlaniji - Julijski krajini so potrdili 15. pozitivni primer novega koronavirusa, okužen pa je deželni svetnik Igor Gabrovec. Deželna vlada je pozno v torek sporočila, da so ga zadržali v bolnišnici v Katinari v Trstu.

Prizor iz mesta San Fiorano, žarišča izbruha epidemije v Italiji. Starejši moški na kolesu brez maske se pelje mimo kipa z masko. Foto: Reuters
Prizor iz mesta San Fiorano, žarišča izbruha epidemije v Italiji. Starejši moški na kolesu brez maske se pelje mimo kipa z masko. Foto: Reuters

Predstavnik stranke Slovenska skupnost naj bi se okužil v Trevisu, od koder je pred dnevi letel v Apulijo in nazaj. Vse do torkovega testiranja je Igor Gabrovec redno opravljal svoje dolžnosti in delal v deželni zbornici ter pisarnah v središču Trsta.

Po testiranju šel na sejo deželnega sveta
Pri čemer se je Gabrovec še po samem testiranju udeležil zasedanja in delovnega dne v deželnem svetu Furlanije - Julijske krajine. Sam Gabrovec se sicer počuti dobro, a so zaradi dela z njim v preteklih dneh izolirali še štiri druge deželne svetnike, testirali pa so tudi Gabrovčeve družinske člane. Deželni svet je zaradi primera prekinil zasedanja ter vse člane in zaposlene opozoril na morebitne simptome.

Na zahodni meji 15 okuženih
Število okuženih v pokrajini ob slovenski meji je po poročanju Il Piccola naraslo na 15. Številne primere povezujejo z univerzo v Vidmu, kjer so se 20. februarja trije profesorji in njihova kolegica iz Trsta z novim koronavirusom okužili na srečanju s kolegom iz Piemonta. V Furlaniji - Julijski krajini so do konca tega tedna kot preventivni ukrep zaprte šole in univerze.

Italija že več kot sto žrtev koronavirusa

Prvi okužbi na Madžarskem

Madžarski premier Viktor Orban je prek Facebooka sporočil, da so v državi ugotovili prvi okužbi z novim koronavirusom, in sicer pri dveh iranskih študentih. Orban je pojasnil, da študenta nimata simptomov, vendar pa so potrdili okužbo.

27 okuženih v Avstriji
V sosednji Avstriji medtem narašča število okužb – do srede zjutraj so jih potrdili 27. V Nemčiji je to število doseglo že 200, potrjeni primeri pa so razporejeni po vseh zveznih deželah z izjemo Saške - Anhalt, kjer še niso odkrili primera novega virusa.

Sorodna novica Kako ravnati, da se ne okužite, in kaj storiti, če sumite, da ste se

Obdukcija razkrila prvo žrtev v Španiji
V Španiji so potrdili prvi smrtni primer zaradi posledic koronavirusne bolezni 19. Zdravstveno ministrstvo je potrdilo, da so znova testirali nekaj sumljivih smrtnih primerov in pri moškem, umrlem 13. februarja v Valencii, potrdili okužbo. Število potrjenih okužb v državi je naraslo na 151.

Sočasno so v Španiji za javnost zaprli več športnih prireditev, na katerih sodelujejo ekipe iz Italije. Brez gledalcev se bo tako odigrala povratna tekma osmine finala Lige prvakov med Valencio in Atalanto 10. marca ter Getafejem in Interjem 19. marca.

Sorodna novica WHO: Covida-19 ne moremo ustaviti brez zaščitne opreme za zdravstvene delavce

Več kot 200 okuženih v Franciji
V Franciji je umrla četrta žrtev epidemije, število okuženih pa je naraslo na 212. Predsednik države Emmanuel Macron je posvaril državljane, da lahko zdravstvena kriza traja več mesecev.

Prvi primer tudi na Poljskem
Poljski zdravstveni minister Lukasz Szumowski je v sredo dopoldne potrdil prvi primer okužbe z novim koronavirusom na Poljskem. Minister je razkril, da je bolni moški v bolnišnici v mestu Zielona Gora na zahodu države in se dobro počuti. Moški je bil pred kratkim na potovanju v Nemčiji, med drugim tudi na pustnem karnevalu v Kölnu. Poljaki so do zdaj izvedli 560 testov, je še dodal minister. Vodja bolnišnice v Zieloni Gori je za lokalne medije pojasnil, da so bolnika sprejeli 2. marca in je imel simptome gripe, sledilo pa je testiranje za novi koronavirus.

Osem evropskih držav brez potrjenega primera
V Evropi so brez potrjenega primera okužbe z novim koronavirusom le še Malta, Vatikan, Albanija, Črna gora, Kosovo, Bosna in Hercegovina, Bolgarija in Slovaška.

Na Kitajskem se upočasnuje širjenje covida-19