Foto: Reuters
Foto: Reuters

AD naj bi prejel od 83 do 91 sedežev v 230-članskem parlamentu, medtem ko naj bi do zdaj vladajoči socialisti, ki so bili na oblasti vse od leta 2015, prejeli od 69 do 77 sedežev.

Stranki Chega kaže od 40 do 46 sedežev, potem ko so imeli do zdaj vsega 12 poslancev in so tako postali eni od zmagovalcev nove sestave portugalskega parlamenta.

AD je svojo kampanjo gradil na obljubah o spodbujanju gospodarske rasti z zmanjšanjem davčnih obremenitev in izboljšanju nezanesljivega javnega zdravstvenega sistema, pa tudi urejanja izobraževalnega sistema, ki so ga v zadnjem času zaznamovale stavke učiteljev in zaposlenih v šolah.

Vodja stranke, 51-letni odvetnik Luis Montenegro, je v času predvolilne kampanje vztrajno zavračal možnost povolilne koalicije s skrajno desno Chego, ki je po vzoru drugih skrajno desnih strank v Evropi opozarjala na kriminal in naraščajoče priseljevanje tujcev, a so bili preostali visoki predstavniki AD-ja veliko bolj dvoumni.

Montenegro, sicer predsednik desnosredinskih Socialnih demokratov (PSD), je pred volitvami oblikoval široko zavezništvo s krščanskodemokratsko Ljudsko stranko (CDS-PP) in konservativno stranko Ljudskih monarhistov (PPM).

Vladajoči socialisti (PS) so se lani jeseni znašli v središču afere zaradi domnevnih zlorab javnih sredstev, korupcije in trgovanja z vplivom na področju energetike. Afera je privedla do odstopa premierja Antonia Coste, ki sicer zavrača vsakršno krivdo, s čela vlade in stranke. Vodilni položaj v stranki je prevzel 45-letni nekdanji minister za infrastrukturo Pedro Nuno Santos.

Stranko Chega vodi 41-letni pravnik in nekdanji športni komentator Andre Ventura, ki je stranko, katere ime v prevodu pomeni Dovolj, ustanovil leta 2019, niz korupcijskih škandalov v PS-ju in PSD-ju pa mu je omogočil vse učinkovitejše nasprotovanje uveljavljeni politiki.