Voditeljici stranke Sinn Fein, namestnica Michelle O'Neill in voditeljica Mary Louise McDonald. Foto: Reuters
Voditeljici stranke Sinn Fein, namestnica Michelle O'Neill in voditeljica Mary Louise McDonald. Foto: Reuters

Sinn Fein naj bi osvojila okoli 29 odstotkov glasov, glavni tekmeci demokratični unionisti DUP pa 21 odstotkov, kažejo vzporedni izidi.

DUP je v prvem odzivu sporočil, da se ne bo pridružila vladi s Sinn Fein, če britanska vlada in Evropska unija ne bosta zagotovili preboja v trgovinskih pogovorih po brexitu.

Sinn Fein, nekdanje politično krilo Irske republikanske armade (IRA), se historično zavzema za združevanje z Irsko, vendar v kampanji tega niso postavljali v ospredje, temveč so se osredotočali na aktualne težave.

V skladu z velikonočnim sporazumom, ki je leta 1998 končal nasilje na Severnem Irskem, si sicer oblast delita Sinn Fein in stranka unionistov DUP, ki je na vseh volitvah doslej dobila največ glasov.

Poraz konservativcev v Angliji

Glede na prve izide lokalnih volitev v Veliki Britaniji so konservativci izgubili v Londonu, kjer bodo imeli več kot sto poslanskih mest manj.

Britanski konservativci so izgubili v svojih trdnjavah Wandsworthu in Westministru, kjer imajo podporo vse od leta 1978 oziroma 1964, kar je poraz na simbolni ravni. Prav tako so doživeli poraz v Barnetu, Southamptonu, West Oxfordsireju in Worcestru.

Johnson je imel dan po volitvah že na sporedu obisk v izobraževalni ustanovi za predšolske otroke v kraju South Ruislip. Foto: Reuters
Johnson je imel dan po volitvah že na sporedu obisk v izobraževalni ustanovi za predšolske otroke v kraju South Ruislip. Foto: Reuters

Britanski premier Boris Johnson je v prvem odzivu dejal, da je za konservativci "težka noč". Izide je sicer označil za mešane, ponekod so doživeli neuspeh, v drugih delih države, kjer nikoli niso volili konservativcev, pa si bili uspešni. Dejal je še, da je razumel sporočilo volivcev, da se mora vlada osredotočiti na okrevanje po pandemiji.

Številni vidni konservativci sicer ne delijo Johnsonove ocene volitev. Pojavljajo se pozivi, naj si "pogleda v oči" in razmisli o odstopu. Tako je nekdanja premierka, zdaj poslanka v britanskem parlamentu, Theresa May, izid volitev označila za katastrofalnega.

Konservativni torijci naj bi izgubili od 200 do 300 predstavnikov, kar je sicer veliko manj od 800, kot so napovedovali nekateri.

Potem ko so ugibanja o nezaupnici Johnsonu v stranki, ki so bila glasna v začetku leta, zaradi vojne v Ukrajini nekoliko potihnila, bi jih lahko slab rezultat znova obudil. Glasovanje lahko zahteva 53 poslancev torijcev.

Lokalne volitve so veljale za ključen preizkus za Johnsona, ki se je v zadnjih mesecih soočil z več škandali, kot je prirejanje zabav v vladnih prostorih v času covidnega zaprtja, poleg tega Britance pesti rast cen življenjskih potrebščin, vlada pa na to ne najde pravega odgovora.

Laburisti uspešni predvsem v Londonu, večja podpora tudi liberalcem in zelenim

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Glede na delne izide so konservativci v primerjavi z letom 2018 izgubili osem svetov oziroma okoli 150 sedežev, laburisti pa so dobili pet novih svetov oziroma 90 sedežev.

Opozicijski laburisti so največji uspeh dosegli v Londonu. Vodja stranke Keir Starmer je dejal, da komaj verjame, kakšen uspeh so dosegli v prestolnici, ter izid volitev označil za točko preobrata v svoji stranki po hudem porazu na zadnjih parlamentarnih volitvah konec leta 2019. Zunaj Londona sicer niso bili tako uspešni.

So se pa dobro odrezali liberalni demokrati, ki so dobili več deset novih sedežev v lokalnih svetih. Vodja stranke Ed Davey je dejal, da se bodo pripravljali na to, da dober rezultat dosežejo tudi na splošnih volitvah. Izid so po poročanju BBC-ja izboljšali tudi zeleni.

Tudi vodja laburistov kršil covidne omejitve?

Britanska policija bo preiskovala vodjo opozicijske laburistične stranke Keirja Starmerja zaradi morebitne kršitve covidnih pravil od leta 2021, je brez sklicevanja na vire poroča poroča Daily Telegraph. Kršitev naj bi se navezovala na posnetke iz aprila 2021, na katerih je Starmer s kolegi v zaprtih prostorih pil pivo, navaja Reuters. Britanskega premierja Borisa Johnsona je policija oglobila zaradi kršenja covidnih ukrepov. Johnson in sodelavci so se v času zaprtja udeležili več zabav v vladnih prostorih.

Štetje glasov na Škotskem in v Walesu

Na Škotskem in v Walesu so glasovnice začeli šteti šele danes, prvi izidi pa kažejo, da so konservativci na Škotskem doživeli izgube, poroča BBC.

Johnsonovi konservativci poraženci lokalnih volitev