Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sorodna novica Belorusi aretirali 32 "ruskih plačancev". Lukašenko zahteva pojasnila.

Tihanovska, ki je politična novinka, se je za kandidaturo odločila, potem ko so njenemu možu Sergeju Tihanovskemu prepovedali kandidaturo in ga zaprli. Kot BBC navaja poročanje agencije AFP, je bil shod v Minsku največji opozicijski protest v zadnjem desetletju. "Ljudje, ki želijo dostojno življenje, niso kriminalci," je 37-letna Tihanovska dejala množici. "To so naši ljudje, ljudje, ki želijo mirno zamenjavo oblasti. Prosim, ne delujte proti svoji vesti, ne pojdite proti svojim ljudem." Po poročanju Slovenske tiskovne agencije nekatere agencije navajajo nižje število udeležencev shoda, bilo naj bi jih okoli 34.000.

Oblasti so predtem njenega moža Tihanovskega obtožile sodelovanja z ruskimi plačanci pri netenju nemirov pred volitvami. Priljubljeni opozicijski bloger se spopada še z več drugimi obtožbami, tudi zaradi spodbujanja "družbenih nemirov" in pozivanja k nasilju nad pripadniki organov pregona. Tihanovska je na shodu zanikala obtožbe. Drugi vidni kandidat opozicije, ki so ga priprli in mu preprečili kandidaturo, je finančno močan Viktor Barbariko, še en vidnejši kandidat Valeri Cepkalo pa je zbežal v Rusijo.

Lukašenko je prepričan, da njegova tradicionalna zaveznica Rusija tokrat podpira njegove nasprotnike. V Moskvi to zanikajo.

Predsedniška kandidatka Svetlana Tihanovska obljublja svetlejšo prihodnost. Foto: Reuters
Predsedniška kandidatka Svetlana Tihanovska obljublja svetlejšo prihodnost. Foto: Reuters
Sorodna novica Lukašenko: "Koronavirus sem prebolel na nogah"

Aretacije Rusov

Kot smo poročali v četrtek, je beloruska obveščevalna služba KGB v sredo aretirala 32 pripadnikov ruskega zasebnega varnostnega podjetja Wagner, ki naj bi ga vodil zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Utkin.

Državni sekretar beloruskega sveta za nacionalno varnost Andrej Ravkov je dejal, da sumijo, da je v državo vstopilo do 200 ruskih plačancev, katerih naloga naj bi bila "destabilizirati razmere med volilno kampanjo," še piše BBC.

Najbolj množičen shod opozicije v Belorusiji