Posledice požara v vasi Varnavas. Foto: Reuters
Posledice požara v vasi Varnavas. Foto: Reuters

K temu, da so obvladali požare, so prispevali umiritev vetrov in prizadevanja reševalnih služb, poroča BBC. Požare, ki so izbruhnili v nedeljo okoli 35 kilometrov severno od Aten, je gasilo več kot 700 gasilcev s 199 vozili in 35 helikopterji in letali. V ponedeljek je gorelo na 40 različnih lokacijah.

Zaradi sunkov vetra in visokih temperatur podnevi, precej nad 30 stopinj Celzija, pa še vedno obstaja tveganje izbruha požarov. Gasilci ostajajo na prizorišču in močijo tla.

Ena ženska je umrla, več deset ljudi, tudi gasilcev, je bilo ranjenih. Ogenj je prizadel več kot 40.000 hektarjev, tisoče lokalnih prebivalcev so evakuirali.

Velik oblak dima, ki se je pojavil nad Atenami, je v torek izginil, a nebo ostaja nejasno.

Grške oblasti zdaj ocenjujejo škodo in pripravljajo odškodninsko shemo za prizadete prebivalce in podjetja.

Najbolj so prizadeti predeli blizu Aten Nea Penteli, Vrilisia in Patima Halandriou.

Prizor iz Vrilisie blizu Aten. Foto: Reuters
Prizor iz Vrilisie blizu Aten. Foto: Reuters

V Vrilisii, le 14 kilometrov od središča Aten, je ogenj uničil stanovanjske stavbe in poslovne prostore.

V požgani tovarni v bližnji Patimi Halandriou so našli truplo 63-letne ženske. Njeni kolegi so rekli, da se je preveč bala skočiti iz stavbe, nato pa je zaradi ognja ostala ujeta notri.

Evropske države priskočile na pomoč

Potem ko je EU aktiviral mehanizem na področju civilne zaščite, je Grčiji pomoč v obliki letal in helikopterjev, osebja in drugi pomoči, poslalo več evropskih držav.

Kot je povedal govorec Evropske komisije Balazs Ujvari, so v Grčijo napotili dve letali za gašenje iz Italije in po en helikopter iz Francije ter Srbije. Poleg tega so v Grčijo napoteni še gasilci iz Češke, Francije, Italije, Srbije in Romunije.

Še pred izbruhom požarov pa je bilo v Grčiji preventivno v okviru evropske rezerve že razporejenih 80 gasilcev z Malte, Moldavije in Romunije, je poročal Radio Slovenija.

Unija ima vzpostavljeno floto 28 letal in štirih helikopterjev za gašenje požarov, ki so razmeščeni v desetih članicah. Poleg tega je na ključnih lokacijah po Evropi nameščeno še 540 gasilcev, ki lahko priskočijo na pomoč.

Za pomoč je EU zaprosila tudi Albanija. Tja naj bi danes iz Romunije priletelo na pomoč večnamensko vojaško letalo, ki lahko odvrže šest ton vode.

Sicer pa so iz resorja, ki ga upravlja komisar Janez Lenarčič, sporočili, da je kanadsko podjetje začelo proizvodnjo 12 amfibijskih letal za gašenje požarov. Sporazume so sklenile posamezne članice Unije, bo pa letala v celoti financirala Evropska unija. Prva letala pričakujejo sicer šele konec leta 2027.