Luigi Di Maio po sestanku z Mattarello. Foto: Reuters
Luigi Di Maio po sestanku z Mattarello. Foto: Reuters

"Imamo politični dogovor s PD-jem. Conte bo postal novi predsednik vlade," je po srečanju s predsednikom države Mattarello povedal vodja Gibanja petih zvezd Luigi Di Maio, ki je poudaril, da je Conte "zelo pogumen mož, ki dela v interesu Italije".

Pojasnil je še, da je zavrnil ponudbo Lige, da bi prevzel premierski položaj, s čimer bi še naprej vladali skupaj. Za ponudbo se je zahvalil, a je dejal, da nima takšnih ambicij, saj "misli le na najboljše za Italijane".

Nicola Zingaretti je dahnil usodni da za vladno koalicijo. Foto: Reuters
Nicola Zingaretti je dahnil usodni da za vladno koalicijo. Foto: Reuters

Demokratska stranka je še pred Gibanjem pojasnila, da je pripravljena na sklenitev nove koalicije. "V zdajšnjih težkih časih ne moremo zbežati pred odgovornostjo, da pogumno preizkusimo to možnost," je povedal vodja stranke Nicola Zingaretti.

Pisarna predsednika Sergia Mattarella je sporočila, da bo predsednik sprejel Conteja v četrtek ob 9.30, ko mu bo najverjetneje podelil mandat za sestavo vlade.

V Italiji se tako nakazuje konec vladne krize, ki jo je v začetku meseca sprožil vodja Lige Matteo Salvini, ki je z vložitvijo nezaupnice Conteju skušal sprožiti predčasne volitve in vnovčiti priljubljenost med Italijani, na katero kažejo javnomnenjske ankete.

Napetosti ostajajo

Napetosti med Gibanjem petih zvezd in Demokratsko stranko ostajajo, predvsem pri kadrovskih vprašanjih. Ni še jasno, ali se bosta obe stranki strinjali z ministrskim izborom Conteja, ki ne pripada nobeni stranki, a se nagiba h Gibanju petih zvezd.

Za PD denimo ni sprejemljivo, da bi politični vodja Gibanja Di Maio postal podpredsednik vlade.

V italijanski predsedniški palači potekajo zadnji pogovori med parlamentarnimi strankami in predsednikom države Sergiem Mattarello o oblikovanju nove vlade. Foto: Reuters
V italijanski predsedniški palači potekajo zadnji pogovori med parlamentarnimi strankami in predsednikom države Sergiem Mattarello o oblikovanju nove vlade. Foto: Reuters

Spletno glasovanje Gibanja petih zvezd bi lahko presekalo načrte

Nova prepreka bi lahko bila tudi spletno glasovanje vseh članov Gibanja petih zvezd, ki je nastalo kot stranka, nasprotujoča uveljavljenemu političnemu sistemu. Številni člani zato koaliciji s PD-jem nasprotujejo. Glasovanje bo potekalo šele po pogajanjih, a preden bi Conte sestavil seznam ministrov. Mnenjske ankete napovedujejo tesen izid glasovanja.

Da gredo pogajanja za oblikovanje nove italijanske vlade dobro, so očitno ocenili tudi investitorji, vrednost italijanskih obveznic na nemških borzah se je namreč danes zjutraj nekoliko dvignila.

Postavljanje ultimatov

Pogajanja med strankama so v torek zaradi ultimatov zastala za pol dneva. Gibanje je namreč zahtevalo, da se PD strinja s tem, da bi vlado še naprej vodil Giuseppe Conte – zagrozilo je celo s propadom pogajanj v primeru nestrinjanja.

"Demokratska stranka je odgovorila, da Di Maio postavlja ultimate, s katerimi bi rad prišel do položaja notranjega ministra in celo podpredsednika vlade, čemur pa demokrati nasprotujejo. Številni analitiki so menili, da stranki z medsebojnimi obtožbami zgolj iščeta boljši strateški položaj," je za Radio Slovenija poročal RTV-jev dopisnik iz Rima Janko Petrovec.

Italija dobiva novo vlado s PD in Gibanjem
Italija v pričakovanju odločitve Gibanja petih zvezd