Reševalci so iz razbitine potegnili pet trupel. Foto: Reuters
Reševalci so iz razbitine potegnili pet trupel. Foto: Reuters

Identitete oseb, katerih trupla so v sredo in danes potegnili iz potopljene ladje, uradno še niso razkrili. Med šesterico pogrešanih so sicer 59-letni britanski tehnološki mogotec Mike Lynch, njegova 18-letna hčerka Hannah, vodja banke Morgan Stanley International Jonathan Bloomer in njegova soproga Judy ter odvetnik britanske odvetniške pisarne Clifford Chance Chris Morvillo in njegova žena Neda.

Reševalna akcija se nadaljuje z iskanjem trupla šeste pogrešane osebe, ki naj bi bila po besedah vira, ki je blizu preiskave, Lyncheva hčerka Hannah.

59-letni Lynch je bil eden najbolj znanih britanskih tehnoloških podjetnikov in je s prijatelji na jahti slavil svojo nedavno oprostilno sodbo v velikem procesu zaradi goljufije v ZDA.

56-metrska luksuzna jahta Bayesian je potonila v ponedeljek zgodaj zjutraj, potem ko je območje ob obali Porticella pri Palermu zajela vodna tromba. Na krovu plovila je bilo v času nesreče 22 ljudi, od tega 12 potnikov in deset članov posadke. Obalna straža je rešila 15 ljudi, eno truplo so našli že v ponedeljek, omenjena šesterica pa je bila pogrešana.

Petnajstim ljudem, med njimi Lynchevi ženi, je uspelo priti na varno, prvo truplo so v bližini razbitine našli nekaj ur po nesreči, in sicer kuharja, kanadsko-antigijskega državljana Recalda Thomasa.

Reševalci, ki so na delu že tri dni, so dejali, da so dela zahtevna težavnega terena. Tožilstvo v bližnjem mestu Termini Imerese je začelo preiskavo. Kapitan James Cutfield in posadka nesreče niso uradno komentirali.

"Nepotopljiva jahta"

Nesreča je osupnila pomorske strokovnjake, ki so dejali, da bi moralo plovilo, ki ga je izdelal italijanski proizvajalec vrhunskih jaht Perini in naj bi imelo vrhunsko opremo in varnostne elemente, vzdržati takšne vremenske razmere.

Vodja podjetja, ki je izdelalo plovilo, je danes za italijanski časopis Corriere della Sera povedal, da bi se tragediji lahko izognili. "Potek dogodkov govori o dolgem nizu napak," je dejal Giovanni Costantino, vodja podjetij Italian Sea Group in Perini Navi, proizvajalca prestižne jahte, in dodal, da je Bayesian "ena najvarnejših ladij na svetu" in da je v bistvu nepotopljiva.

Costantino je povedal, da je bilo slabo vreme napovedano, zato bi se morali potniki zbrati na zbirnem mestu, zapreti bi morali tudi vsa vrata in lopute na ladji.

Na posnetku varnostne kamere z obale je bilo namreč razvidno, da so luči na jamboru ugasnile, kar po Costantinovih besedah nakazuje na kratek stik po tem, ko je v plovilo vdrla voda. "Ladja se je potopila, ker se je napolnila z vodo, kako in zakaj pa bodo morali povedati preiskovalci," je Costantino povedal za televizijsko informativno oddajo TG1.