Kot piše zdaj 91-letni nekdanji papež Benedikt XVI., so s seksualno revolucijo "prejšnji normativni standardi v spolnosti povsem odpovedali; dobili smo popolno seksualno svobodo, ki ni priznavala nobenih norm".

Papež Frančišek (levo) je leta 2013 nasledil Benedikta XVI. (desno), po rodu Nemca Josepha Ratzingerja iz Bavarske, ki je zaradi zdravstvenih težav odstopil s položaja
Papež Frančišek (levo) je leta 2013 nasledil Benedikta XVI. (desno), po rodu Nemca Josepha Ratzingerja iz Bavarske, ki je zaradi zdravstvenih težav odstopil s položaja "naslednika apostola Petra". Foto: Reuters

Seksualna revolucija je vodila do homoseksualnosti med katoliško duhovščino in do homoseksualnih klik v semeniščih, je v posebnem pismu za nemško oziroma bavarsko katoliško revijo Klerusblatt zapisal nekdanji papež, ki je bil na tem položaju med letoma 2005 in 2013, ko je zaradi zdravstvenih težav odstopil.

Odsotnost Boga povzročila pedofilijo
V 5.500 besed dolgem pismu oziroma eseju z naslovom Cerkev in škandal spolnih zlorab je nekdanji papež Benedikt XVI. med drugim zapisal, da problematika "pedofilije" ni bila "akutna" do poznih 80. let prejšnjega stoletja, povzročila pa jo je "odsotnost Boga". Edina rešitev je "pokorščina in ljubezen do našega gospoda Jezusa Kristusa". Treba je znova začeti živeti po volji Boga, končuje nekdanji papež.

Kritiki: Gre za poskus pokritja škandalov
A nekateri teologi so že kritizirali nekdanjega papeža. "To je skrb vzbujajoče pismo. Ideja, da so duhovniške zlorabe otrok posledica seksualne revolucije, je napačna razlaga. Gre za poskus pokritja škandalov," je po poročanju Reutersa dejal Brian Flanagan z univerze Marymount v Virginiji. Profesorica teologije Julie Rubio z univerze Santa Clara pa je Benediktovo utemeljevanje označila kot pomanjkljivo: "Pripravljenost kriviti permisivno kulturo in progresivno teologijo za problem, ki je interni in strukturni, zamegljuje bistvo problema."

Številni škandali zatresli ugled Rimskokatoliške cerkve
Prejšnji mesec je bil avstralski kardinal George Pell kot najvišji cerkveni dostojanstvenik do zdaj obsojen na šest let zapora zaradi zlorab otrok. Spolni škandali na Irskem, v Čilu, Avstraliji, Franciji, ZDA, Nemčiji, na Poljskem in drugje po svetu so v preteklih letih zatresli Rimskokatoliško cerkev, ki je morala žrtvam plačati milijarde dolarjev odškodnin. Odkritja, da so bili plenilski oziroma zločinski duhovniki pogosto premeščeni iz škofije, kjer so zagrešili zlorabe, v drugo škofijo, namesto da bi bili predani organom pregona, pa so še dodatno omajali ugled Cerkve.