"Še naprej si moramo prizadevati, da čim bolj omejimo širitev okužb," je po videokonferenci z ministrskimi predsedniki 16 zveznih dežel, na kateri so usklajevali sproščanje ukrepov, dejala nemška kanclerka Angela Merkel.

Nemška kanclerka Angela Merkel je odločanje o novem krogu sproščanja ukrepov napovedala za 6. maj, saj bo šele takrat jasen učinek prvega kroga odpiranja. Časovnico novih korakov, ki jih predlaga vlada, bo sicer določila vsaka dežela zase. Foto: EPA
Nemška kanclerka Angela Merkel je odločanje o novem krogu sproščanja ukrepov napovedala za 6. maj, saj bo šele takrat jasen učinek prvega kroga odpiranja. Časovnico novih korakov, ki jih predlaga vlada, bo sicer določila vsaka dežela zase. Foto: EPA

V drugi fazi izhoda iz strogih omejitvenih ukrepov se torej Nemčiji obeta ponovno odprtje otroških igrišč, pri čemer pa bodo morali starši poskrbeti, da se bodo otroci držali higienskih ukrepov. Odpirajo se tudi muzeji, razstave, živalski in botanični vrtovi.

Nemška šolarka Kaethe Singer iz Jugenheima med šolanjem na domu oziroma na daljavo. Foto: Reuters
Nemška šolarka Kaethe Singer iz Jugenheima med šolanjem na domu oziroma na daljavo. Foto: Reuters

Pogoj je sicer, da ustanove – sploh manjše in starejše stavbe – poskrbijo za ustrezne higienske pogoje in zagotavljanje ustrezne razdalje med ljudmi. Za zadostitev tem pogojem in ustrezne preureditve bodo lahko institucije črpale iz posebnega sklada, v katerem je za zdaj 10 milijonov evrov.

Znova dovoljeni verski obredi in bogoslužja
V državi bodo znova dovoljeni tudi verski obredi in bogoslužja. Bo pa pri tem treba upoštevati razdaljo 1,5 metra in higienske ukrepe. Tudi verske slovesnosti, kot so krsti, poroke in pogrebi, bodo dovoljene za manjše število udeležencev.

Nove odločitve o sproščanju 6. maja
Merklova je nov krog sproščanja ukrepov napovedala za 6. maj, ko se bodo odločali o tem, pod kakšnimi pogoji in kdaj odpreti šole, vrtce in nadaljevati športna tekmovanja. Krepi se tudi pritisk na odprtje restavracij, ki trenutno nudijo zgolj hrano za s sabo, in domačega turizma.

Maas: Ne pričakujte, da se boste odpravili na natrpane plaže ali v oblegane gorske koče

Osamele grške plaže. Jih bodo Evropejci letos videli od blizu? Foto: Reuters
Osamele grške plaže. Jih bodo Evropejci letos videli od blizu? Foto: Reuters

Nemška vlada je sicer že v sredo odločila, da državljanom do najmanj 14. junija odsvetuje vsa potovanja v tujino, in posvarila ljudi, naj ne pričakujejo, da bodo poletne počitnice takšne, kot so jih bili navajeni. Ministri so se odločili za podaljšanje opozorila pred vsemi potovanji v tujino, da bi omejili širjenje okužb in preprečili nova množična reševanja nemških državljanov iz tujine. Zunanji minister Heiko Maas je pojasnil, da opozorilo velja "do preklica, a najmanj do 14. junija". "Nismo še tako daleč v boju z novim koronavirusom, da bi lahko priporočili brezskrbna potovanja," je dejal po poročanju Deutsche Welleja.

Glede poletnih počitnic je dodal, da bo treba pred poletjem razmere "temeljito pregledati in oceniti" ter ukrepe uskladiti s sosednjimi državami in članicami Evropske unije. A že pred dnevi je Nemce posvaril, da bodo letošnje poletne počitnice drugačne. "Ne pričakujte, da se boste odpravili na natrpane plaže, v oblegane gorske koče ali kaj podobnega."

Število okuženih znova raste

V Nemčiji so v zadnjih 24 urah poročali o 1478 novih potrjenih okužbah, kar pomeni, da se je število okuženih zvišalo četrti dan zapored. Skupno je bilo okuženih nekaj manj kot 160.000 ljudi, a med temi jih je tri četrtine virus že premagala. Aktivno okuženih je "le" 34.672. Bolezen je v Nemčiji zahtevala 6288 življenj.

V nekaterih nemških zveznih deželah se poletne počitnice začnejo konec junija, v drugih pa pozneje.

V Nemčiji so zaradi pandemije novega koronavirusa že sredi marca odsvetovali vsa turistična potovanja po svetu. Nemške meje s sosednjimi državami so odprte samo za tovorni promet in za delavce migrante ali ljudi s kakšnim nujnim razlogom.

Turistični delavci so zaradi novega podaljšanja opozorila ogorčeni, saj opozarjajo na velike izgube, in od države zahtevajo obsežno finančno pomoč.

Kako je v drugih državah?

Prizor z letališča v Münchnu. Foto: Reuters
Prizor z letališča v Münchnu. Foto: Reuters

Za primerjavo – turški minister za turizem je dejal, da pričakuje, da se bodo letalske povezave znova vzpostavile do konca junija, Grčija pa upa, da bo tuje turiste lahko gostila od julija naprej. Hrvaška predlaga vzpostavitev "turističnih koridorjev"; češki turisti bi na tak način na letovanje na Hrvaško lahko prišli julija in avgusta. Španija pa bo svoje hotele odprla 11. maja, kar se zdi nekaterim nesmiselno, saj bodo takrat še vedno veljale omejitve na meji, okrnjene bodo tudi letalske povezave.

Padec nemškega BDP-ja za več kot šest odstotkov

Po trenutnih napovedih naj bi se letos nemški bruto domači proizvod znižal za 6,3 odstotka, poudarjajo viri v nemški koaliciji. Padec bo še večji, kot ga je imela Nemčija med globalno finančno krizo pred več kot desetletjem. Sodeč po ocenah vlade pa se največje evropsko gospodarstvo do leta 2022 ne bo vrnilo na raven pred koronavirusno krizo.

Sorodna novica Logar in Maas enotna: Za turistično sezono je treba najti skupne evropske rešitve

Medtem so vse glasnejše kritike vladnega odziva na epidemijo. Vodilni v podjetjih so v pismu, ki so ga poslali kanclerki Angeli Merkel, opozorili na "propad" podjetij in pozvali k jasnemu signalu, da se gospodarstvo kmalu znova pospeši.

Spomladanska napoved gospodarskega ministra Petra Altmaierja je temelj za fiskalnene ocene v maju, ko naj bi se davčni prihodki po pričakovanjih zaradi trenutne krize zmanjšali. Finančni minister Olaf Scholz načrtuje novo zadolževanje sicer fiskalno konservativne države v vrednosti 156 milijard evrov.

Kljub rahljanju nekaterih ukrepov, ki jih je Nemčija sprejela za zajezitev širjenja novega koronavirusa, so zaprtja podjetij, prepovedi potovanj in obsežni ukrepi socialnega distanciranja močno vplivali na nemško gospodarstvo. Še posebej močno so prizadeti letalski prevozniki, turistična industrija in restavracije, pa tudi trgovina in industrija. Nemška vlada je podjetjem že zagotovila več milijard evrov pomoči.