Nemški policist na meji s Poljsko pri Frankfurtu na Odri. Foto: Reuters
Nemški policist na meji s Poljsko pri Frankfurtu na Odri. Foto: Reuters

Razlog za tako odločitev je poleg omejevanja nedovoljenih migracij tudi zaščita notranje varnosti pred aktualnimi grožnjami, ki jih predstavljata islamistični terorizem in čezmejni kriminal. "S konkretnimi ukrepi krepimo našo notranjo varnost in nadaljujemo s strogim stališčem proti nezakonitim migracijam," je povedala Faeser.

Na Dunaju napovedi niso sprejeli z odobravanjem. Kot je za časopisa Bild in Frankfurter Allgemeine Zeitung povedal notranji minister Gerhard Karner, Avstrija ne bo sprejemala posameznikov, ki jih bodo vrnili prek meje. Dodal je, da ima Nemčija pravico vračati ljudi, če je za njihovo prošnjo za azil odgovorna druga članica EU-ja.

Razprava o nedovoljenih migracijah in izgonih migrantov je v Nemčiji v zadnjem času postala intenzivnejša, tudi zaradi številnih nasilnih dejanj, ki so se zgodila na nemških tleh. Prejšnji mesec so bili v napadu z nožem, ki ga je izvedel sirski državljan, ubiti trije ljudje, osem pa ranjenih. V Manheimu pa je maja po napadu z nožem na shodu s protiislamsko vsebino umrl policist.

Sorodna novica Nemški zvezni komisar za migracije kot možnost omenil pošiljanje prosilcev za azil v Ruando

Po navedbah vladnih virov je vlada pripravila spremembe na področju vstopa migrantov na nemških mejah v skladu z zakonodajo EU-ja. Do tega je prišlo po pozivu konservativnih opozicijskih krščanskih demokratov (CDU) in krščanskih socialistov (CSU), poroča DPA.

Ti so po incidentu v Solingenu in volitvah v vzhodnonemških deželah Turingiji in Saški, na katerih je zmagala oziroma okrepila položaj skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD), povečali pritisk na vlado kanclerja Olafa Scholza z zahtevo po obsežnih spremembah migracijske politike. Podrobnosti o načrtih vlade za zdaj sicer niso znane.

Berlin je oktobra lani obnovil začasni nadzor na mejah s Češko, Poljsko in Švico, da bi preprečil pritok nezakonitih migracij v Nemčijo. Čeprav je nadzor na mejah začasen, jih je Berlin doslej že večkrat podaljšal.