Maske bodo ponekod še naprej obvezne. Foto: EPA
Maske bodo ponekod še naprej obvezne. Foto: EPA

Maske bodo obvezne tudi v bolnišnicah in domovih za ostarele, in sicer poleg obveznega testa, v šolah pa le od 5. razreda naprej, če bo to potrebno. Sveže cepljeni bodo dobili posebna potrdila in zanje maske v javnih prostorih ne bodo obvezne.

Kot je za Radio Slovenija poročala Polona Fijavž, bodo ukrepi različni od dežele do dežele. Strinjanje v koaliciji ni bilo samoumevno, liberalni Svobodni demokrati so želeli manj, minister za zdravje zdravnik Karl Lauterbach iz vrst socialdemokratov pa strožje ukrepe. Zdaj so postavili okvire na zvezni ravni, drugi ukrepi so v pristojnosti dežel: maske v javnem prevozu, v javnih stavbah, na prireditvah.

Nemčija sprejela ukrepe za zajezitev covida-19 za jesen

Lauerbach pravi, da želijo biti bolje pripravljeni kot kadar koli doslej, ker da pričakuje, da bo jesen v znamenju korone. "Ukrepi so dobri. Ponekod bodo obvezne maske, organizirano je cepljenje, preboleli bodo dobili nova potrdila, tudi testiranje je organizirano. Povečali bomo zaščito v bolnišnicah. Tam bodo obvezne maske tipa FFP2 in obvezno bo tudi testiranje. Dogovorili smo se, da ne bo več karantene in da ne bomo zapirali šol," je dejal.

Ukrepe je minister za zdravje predstavil skupaj s pravosodnim ministrom Marcom Buschmannom iz liberalnih Svobodnih demokratov, ki je pojasnjeval, da so ukrepi primerni in hkrati, da niso zelo strogi: "To so najostrejši možni ukrepi, več ni potrebno. Posamezne dežele pa vedno lahko uvedejo blažje ukrepe."

V začetku septembra naj bi nemško podjetje BioNTech v sodelovanju s Pfizerjem imelo pripravljeno cepiva proti različici koronavirusa omikron. Dovoljenje naj bi dobili 1. septembra, četrto cepljenje v Nemčiji priporočajo od 60. leta naprej.