Foto: EPA
Foto: EPA

Minister za zdravje Hugo de Jonge je dejal, da bodo s tem otroke odrešili "brezupnega in neznosnega trpljenja", poroča BBC.

Evtanazija je trenutno na Nizozemskem zakonita za otroke, starejše od 12 let, pri čemer je obvezen pristanek tako pacienta kot staršev. S pristankom staršev je zakonita tudi za dojenčke do prvega leta starosti.

Na Nizozemskem se je predlog, ki bi pokril tudi otroke med prvim in 12. letom, izkazal za izredno kontroverznega, sprožil je večmesečno razpravo v koaliciji. Predlogu so ostro nasprotovale tudi konservativne krščanske stranke.

Predlog podprli zdravniki in starši

Po zeleni luči vlade je de Jonge dejal, da strokovna raziskava kaže, da je bila reforma potrebna. "Raziskava je pokazala, da tako zdravniki kot starši neozdravljivih otrok podpirajo prekinitev življenja otrok, ki brezupno in neznosno trpijo ter so obsojeni na smrt," je sporočil parlamentu.

Ob tem je dodal, da je raziskava pokazala, da bo sprememba zakonodaje glede evtanazije vplivala na življenja petih do desetih otrok letno. Tudi v tej starostni skupini bo potrebna privolitev staršev, postopek pa morata odobriti najmanj dva zdravnika.

Evtanazija in pomoč pri samomoru sta na Nizozemskem zakoniti od leta 2002, le nekaj mesecev pozneje je sosedi sledila tudi Belgija. Ti dve državi sta bili prvi na svetu, ki sta prakso uzakonili. Leta 2014 je Belgija postala prva država, ki je odobrila evtanazijo otrok, če so ti neozdravljivo bolni in izkušajo hude muke.