Novi prizori uničenja v Kijevu. Foto: Reuters
Novi prizori uničenja v Kijevu. Foto: Reuters

"V Kijevu je zaradi dveh eksplozij v okrožju Solomjanski umrl starejši moški," je na družbenih omrežjih sporočil župan Kijeva Vitalij Kličko in dodal, da je bilo v prestolnici ranjenih 20 ljudi, eden od njih pa naj bi bil v kritičnem stanju.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je bilo v Kijevu slišati najmanj deset eksplozij.

O napadih so poročali tudi v mestih Mikolajiv na jugu, kjer je bilo ranjenih najmanj šest ljudi, in Hmeljnicki na zahodu države, kjer so bili ranjeni štirje.

V regijah po vsej državi je bila zaradi napada aktivirana zračna obramba, ki je sestrelila od 12 od 20 ruskih raket, je na družbenih omrežjih sporočil načelnik ukrajinskega generalštaba Valerij Zalužni in dodal, da so jih šest sestrelili nad prestolnico Kijev.

Ruski napadi na infrastrukturo so že povzročili veliko škodo ter v zimskem času omejili dostop prebivalcev do oskrbe z vodo in elektriko ter do ogrevanja.

Rusija in Ukrajina znova izmenjali zapornike

Rusija in Ukrajina sta tik pred koncem leta znova izmenjali zapornike – 140 ukrajinskih vojakov in 82 ruskih vojakov.

Nekdanje ruske vojne ujetnike, večinoma ranjene vojake, so po poročanju agencije Tass nemudoma prepeljali v Moskvo na nadaljnje zdravljenje.

Med izpuščenimi Ukrajinci je osem žensk, pa tudi ranjenci in borci iz pristaniškega mesta Mariupol.

Vladimir Putin. Foto: EPA
Vladimir Putin. Foto: EPA

Putin: Moralna in zgodovinska pravica je na naši strani

Zahod je dolga leta lagal o miru, v resnici pa se je pripravljal na agresijo, je medtem v tradicionalnem novoletnem nagovoru dejal ruski predsednik Vladimir Putin.

V nagovoru je Putin poudaril, da so letošnje leto zaznamovali resnično prelomni in usodni dogodki, ki so "postavili temelje za njihovo skupno prihodnost in njihovo resnično neodvisnost".

"Danes se za to borimo in ščitimo naše ljudi na naših zgodovinskih ozemljih, v novih sestavnih enotah Ruske federacije," je poudaril in pri tem mislil na štiri ukrajinske regije, ki si jih je oktobra priključila Rusija. "Moralna in zgodovinska pravica je na naši strani," je še dodal.

Putin je dejal, da Zahod skuša uporabiti Ukrajino kot orodje za uničenje Rusije, a da se Rusija ne bo predala.

Dejal je tudi, da je bila proti Rusiji razglašena vojna sankcij. "Tisti, ki so jo začeli, so pričakovali popolno uničenje naše industrije, financ in prometa. To se ni zgodilo," je povedal.

Po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova je imel Putin novoletni nagovor na sedežu ruskega južnega vojaškega okrožja. Na posnetkih, ki jih je prikazala ruska državna televizija, je bilo videti, kako Putin z vojaki in vojakinjami nazdravlja s šampanjcem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Rusijo so privedli do točke, na kateri se je morala predati ali boriti. Dokler imamo ljudi, kot ste vi, se seveda ne smemo ničemur odpovedati," jim je dejal in vojakom podelil priznanja. Med prejemniki priznanj je tudi poveljnik ruske vojske v Ukrajini general Sergej Surovikin.

Države lahko dolgove za ruski plin plačujejo v tujih valutah

Ruski predsednik Putin je v petek sprejel odlok, ki dovoljuje, da države svoje dolgove za dobavo ruskega plina poravnajo v tujih valutah. Odlok tudi pojasnjuje, da poravnava dolgov ne pomeni samodejne obnovitve dobave plina in ne spreminja prej določenih zahtev, da mora tuji kupec ruskega plina zanj plačevati v rubljih.

Putin je marca podpisal odlok, ki je evropske kupce prisilil, da so pri banki Gazprombank odprli bančne račune in za dobavo ruskega plina plačevali v ruski valuti. Nekaterim podjetjem in državam, kot sta Poljska in Finska, ki so tovrstne pogoje zavrnile, pa je bila dobava plina prekinjena.