Emmanuel Macron in Aleksandar Vučić. Foto: EPA
Emmanuel Macron in Aleksandar Vučić. Foto: EPA

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je po srečanju s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom sporočil, da sta državi sklenili dogovor o nakupu 12 francoskih vojaških letal rafale v vrednosti 2,7 milijarde evrov. Dogovor o dobavi novih francoskih vojaških letal rafale sta podpisala srbski obrambni minister Bratislav Gašić in izvršni direktor francoske družbe Dassault, ki proizvaja rafale, Eric Trappier.

Vučić je dogovor na novinarski konferenci označil za veliko novico in ocenil, da bo prispeval k pomembnemu povečanju operativnih zmogljivosti srbske vojske. Nakup rafalov je po mnenju nekaterih srbskih analitikov ena od potez, s katerimi si Srbija želi pridobiti naklonjenost Evrope.

Srbija se že od leta 2014 pogaja o članstvu v EU-ju, v Bruslju pa so pri njenem približevanju uniji poleg normalizacije odnosov s Kosovom kot ključno izpostavili uskladitev zunanje politike z EU-jem. Srbija se po ruski agresiji na Ukrajino namreč ni pridružila sankcijam zahoda proti Rusiji. Vučić je na novinarsko vprašanje, ali se Srbija z nakupom rafalov približuje EU-ju in oddaljuje od Moskve, odgovoril, da ve, da bi si Macron želel, da uvedejo sankcije proti Rusiji, a da se svoje odločitve ne sramuje. Obenem je dodal, da Srbija podpira ozemeljsko celovitost Ukrajine in jo dojema kot prijateljsko državo.

Srbski nakup letal po Macronovi oceni "strateška sprememba"

Macron je nakup letal ocenil kot strateško spremembo, ki kaže velik pogum in predstavlja voljo za dolgoročnim zavezništvom med državama v okviru močne, suverene Evropske unije. Poudaril je tudi, da so odnosi med Srbijo in Francijo v zadnjih petih letih dobili nov zagon, ter ponovil svoje besede iz aprila, ko je poudaril, da je mesto Srbije v EU-ju. Ob tem je dodal, da EU potrebuje močno in demokratično Srbijo, Srbija pa da potrebuje močno in suvereno Evropsko unijo, da bi branila njene interese. Glede Kosova je zagotovil, da bodo še naprej podpirali napore, ki se vlagajo v evropsko posredovanje, da bi dosegli napredek v normalizaciji odnosov med državama.

Macron prispel na dvodnevni obisk v Srbijo

Podpisanih več dokumentov o sodelovanju, tudi o izkoriščanju surovin in razvoju jedrskega programa

Poleg dogovora o nakupu rafalov je bilo ob navzočnosti predsednikov izmenjanih več drugih dokumentov o sodelovanju, med drugim izjava o nameri o partnerstvu in sodelovanju na področju raziskav ter izkoriščanja kritičnih in strateških mineralnih surovin ter pismo o zavezi za oceno potenciala za razvoj civilnega jedrskega programa v Srbiji. Vučić je glede morebitnega razvoja jedrskega programa poudaril, da Srbija čez deset let ne bo imela več dovolj električne energije, če ne bo koristila jedrske. "To je za nas edini način, da zagotovimo dovolj energije," je opozoril. V Srbiji sicer že več kot 35 let velja prepoved gradnje jedrskih elektrarn.

Francija je v zadnjih letih okrepila gospodarske vezi s Srbijo, blagovna menjava med državama pa je po podatkih srbske gospodarske zbornice presegla dve milijardi evrov, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug. Francoska skupina Vinci, ki ima 25-letno koncesijo za upravljanje beograjskega letališča Nikola Tesla, že več let prenavlja letališče, francoske družbe pa naj bi v Beogradu gradile tudi prvo postajo podzemne železnice in čistilno napravo za odpadne vode.

Ekološke organizacije Macrona pozivajo k podpori

Zveza ekoloških organizacij Srbije (SEOS) pa je na Macrona v sredo naslovila odprto pismo, v katerem ga je pozvala, naj podpre njihov boj proti odprtju rudnika za pridobivanje litija, ki ga v dolini reke Jadar na zahodu države načrtuje britansko-avstralski rudarski velikan Rio Tinto.

V pismu, ki ga povzema srbska tiskovna agencija Beta, so Macronu sporočili, da srbski narod ne bo dopustil nasilnega odprtja rudnika, ter opozorili na škodljive posledice pridobivanja litija za okolje in ljudi.

Srbska vlada poskuša znova zagnati projekt kljub velikemu nasprotovanju državljanov, s svojim nedavnim obiskom v Srbiji pa ga je zaradi potreb nemške avtomobilske industrije podprl tudi nemški kancler Olaf Scholz.

Srbija in EU sta julija v okviru obiska nemškega kanclerja podpisala sporazum o strateškem partnerstvu o trajnostnih surovinah, med katere spada litij.

Macron je v Srbijo prišel pet mesecev po tistem, ko je v Parizu gostil Vučića. Poleg Beograda bo francoski predsednik v petek obiskal še Novi Sad.