Ogan in Erdogan sta se prejšnji teden srečala v Carigradu. Foto: EPA
Ogan in Erdogan sta se prejšnji teden srečala v Carigradu. Foto: EPA

Ogan je v televizijskem nagovoru danes dejal, da v drugem krogu volitev, ki bo 28. maja, podpira Erdogana, naznanil pa je tudi razpustitev zavezništva ATA.

54-letni Ogan je zagovornik turškega nacionalizma, med drugim je v kampanji zahteval takojšen izgon milijonov beguncev in trše stališče do "teroristov", s katerimi je imel v mislih predvsem kurdske skupine, ki se na jugovzhodu Turčije borijo za širšo avtonomijo.

Skušal je tudi preprečiti opoziciji, da bi razpravljala o ustavnih spremembah, ki bi lahko vodile v zmanjšanje pomena nacionalne identitete v turški ustavi.

Analitiki se sprašujejo, kakšen vpliv bo imela odločitev Ogana na volivce njegovega zavezništva. To je obstajalo le nekaj mesecev, večina podpornikov pa je nezadovoljna tako z Erdoganom kot z njegovim 74-letnim tekmecem Kemalom Kilicdaroglujem.

V boj za nacionalistične glasove se je podal tudi Kilicdaroglu, ki se je v prvem javnem nastopu po volitvah zavezal, da bo "vse begunce poslal domov". Erdogana je ob tem obtožil, da mu ni uspelo "zaščititi meja in časti" Turčije. Po podatkih Združenih narodov v Turčiji živi približno 3,9 milijona beguncev, večinoma iz Sirije.

Erdogan bi si lahko že z delom Oganovih glasov pridobil še en mandat na čelu 85-milijonske države. V prvem krogu je namreč po zadnjih podatkih prejel 49,52 odstotka glasov, kandidat opozicije in njegov glavni tekmec Kilicdaroglu pa 44,88 odstotka.