Madžarski premir Viktor Orban je prepričan, da Bruslej izvaja sabotažo, da bi omajal njegovo vladavino. Foto: EPA
Madžarski premir Viktor Orban je prepričan, da Bruslej izvaja sabotažo, da bi omajal njegovo vladavino. Foto: EPA

Madžarski zakon Stop Soros je v nasprotju s pravom Evropske unije, je odločilo Sodišče EU-ja. Kot je razsodilo, Madžarska ni izpolnila obveznosti iz evropske direktive o postopkih na področju mednarodne zaščite in direktive o standardih za sprejem prosilcev za mednarodno zaščito.

V svojem notranjem pravu namreč kazensko preganja ravnanje vseh oseb, ki prosilcem pomagajo pri vložitvi prošnje za azil, čeprav ti niso upravičeni do zaščite. Hkrati pa preprečuje posameznikom, da bi sploh vložili prošnjo za azil, če prihajajo iz države, v kateri je njihovo življenje ogroženo.

Sorodna novica Orban: Merilo vladavine prava ne more biti pogoj za pridobivanje evropskih sredstev

Sodišče je svojo odločitev podalo sredi novembra, madžarska vlada pa je v prvem odzivu sporočila, da sodbo priznava. "Vendar pa si pridržujemo pravico do ukrepanja proti dejavnostim iz tujine financiranih nevladnih organizacij ‒ vključno s tistimi, ki jih financira George Soros ‒, ki želijo pridobiti politični vpliv in se vmešavati ali celo spodbujati migracije," je takrat sporočil tiskovni predstavnik vlade Zoltan Kovacs.

Orban: To je najbolj brutalna sabotaža

Na tiskovni konferenci ob koncu leta pa je madžarski premier Viktor Orban dejal, da je odločitev EU-ja "zastarela", predvsem zaradi številnih migracij, ki potekajo od leta 2015. "V resničnosti pa moramo migrante ustaviti na meji," je dejal. "To je rešljivo le na en način: s spremembo evropske azilne zakonodaje, a ta postopek se sploh še ni začel."

Desničarski predsednik je ob tem obtožil EU "najbolj brutalne sabotaže", saj je zadržal denar za obvladovanje pandemije. Bruselj je tako Madžarski kot Poljski napovedal zadržanje sredstev, če se državi ne bosta zavezali k reformi demokratičnih vrednot in neodvisnemu sodstvu. A Orban meni, da EU to počne namenoma, z namenom njegove zrušitve.

Madžarska vztraja pri spornem zakonu