Predsednik Črne gore Milo Đukanović je izrazil pričakovanje, da bo Črna gora nadaljevala po poti ekonomskega in demokratičnega razvoja v smeri Evropske unije. Visoka volilna udeležba ga ne preseneča. Foto: Reuters
Predsednik Črne gore Milo Đukanović je izrazil pričakovanje, da bo Črna gora nadaljevala po poti ekonomskega in demokratičnega razvoja v smeri Evropske unije. Visoka volilna udeležba ga ne preseneča. Foto: Reuters

Center za monitoring (CeMI) je objavil delne izide nedeljskih parlamentarnih volitev. Prve napovedi volilnih izidov na podlagi preštetih še nekoliko manj volilnih glasov, 72,5, kažejo, da naj bi DPS osvojil 29 poslanskih mest, koalicija Za prihodnost Črne gore 27, Mir je naša nacija, 10, Črno na belem pa štiri. Po tri poslanske mandate bi dobili Socialni demokrati in Bošnjaška stranka, po dva SDP in Albanska lista ter enega AK Enoglasno, poroča portal N1.

Volilna udeležba na nedeljskih parlamentarnih volitvah je bila zelo visoka, do 19. ure je volilo več kot 75 odstotkov volilnih upravičencev.

Na volišče sta se že dopoldne odpravila črnogorski predsednik Milo Đukanović in premier Duško Marković iz vladajoče Demokratske stranke socialistov (DPS), ki ji grozi najslabši izid od začetka vladanja leta 1991, predvsem zaradi spora s Srbsko pravoslavno cerkvijo (SPC).

Eden od vodij opozicijske Demokratske fronte, ki sodeluje na prosrbski oziroma proruski listi Za prihodnost Črne gore, Andrija Mandić, je ob oddaji glasovnice izrazil prepričanje, da bo opozicija zmagala. Zatrdil je, da so prve nepravilnosti na volitvah že potrjene, piše Tanjug.

Domnevne nepravilnosti na voliščih

Opazovalci volitev namreč opozarjajo na številne domnevne nepravilnosti na voliščih. Poleg Centra za demokratični prehod volitve spremlja tudi nevladna organizacija Cemi. Njena koordinatorka Maja Bjelić je opozorila, da so do zdaj prejeli več kot 400 prijav o domnevnih nepravilnostih, kar je bistveno več kot na prejšnjih volitvah.

O teh poroča tudi Center za demokratični prehod. Med drugim gre za težave z napravo za elektronsko identifikacijo, fotografiranje glasovnic, glasno izgovarjanje imen volivcev in nespoštovanje epidemioloških ukrepov.

Volilna komisija je dopoldne navedla, da z volišč ne poročajo o nepravilnostih, z izjemo enega v kraju Plevlja. Tam so volišče odprli z zamudo, saj so manj kot 100 metrov od volišča, ki je v šoli, odkrili volilni material.

Metropolit SPC-ja Amfilohije je pozval h glasovanju proti trenutni vladi. Foto: Reuters
Metropolit SPC-ja Amfilohije je pozval h glasovanju proti trenutni vladi. Foto: Reuters

Vzpon liste Za prihodnost Črne gore s podporo Cerkve

Glavni protikandidatki DPS-ju sta dve opozicijski listi. Velik vzpon se napoveduje prosrbski listi Za prihodnost Črne gore pod vodstvom Demokratske fronte (DF), na čelu liste je profesor Zdravko Krivokapić. Lista ima podporo Srbske pravoslavne cerkve, napovedujejo ji okoli 25 odstotkov podpore.

Sorodna novica Srbski pravoslavci množično proti spornemu verskemu zakonu

Proevropska lista Mir je naša nacija okoli strank Demokratska Crna Gora in Demos naj bi prejela okoli 16 odstotkov podpore. Listi naj bi skupaj sploh prvič zbrali več glasov od DPS-ja, ki je doslej na vseh volitvah osvojil po več kot 40 odstotkov podpore. Tokrat mu napovedujejo okoli 35 odstotkov.

O tem, kdo bo na koncu sestavil vlado, bodo tako odločali volilni izidi in povolilne odločitve manjših strank, kot so državljansko gibanje URA, socialni demokrati, Socialdemokratska stranka (SDP) ter stranke bošnjaške, albanske in hrvaške manjšine. Pri tem naj bi imela več možnosti za oblikovanje koalicije vendarle DPS.

Cerkev poziva h glasovanju proti sedanji vladi

Najpomembnejša tema volilne kampanje je novi zakon o svobodi veroizpovedi, ki predvideva razlastitev Srbske pravoslavne cerkve in je močno razklal javno mnenje v Črni gori, kjer se tretjina izmed 620.000 prebivalcev identificira za Srbe.

Moški po oddaji glasu poljublja črnogorsko zastavo. Foto: Reuters
Moški po oddaji glasu poljublja črnogorsko zastavo. Foto: Reuters

SPC vsakodnevno organizira množične proteste. Nekateri svarijo tudi pred nasiljem po volitvah. "Ne bo nemirov, le božja ljubezen," je na vprašanje o morebitnih izgredih odgovoril metropolit Amfilohije in ljudi pozval, naj glasujejo proti vladi in "brezpravnemu zakonu".

Opozicijski voditelji ter skupine za človekove pravice Đukanovića in njegovo stranko obtožujejo, da vodi Črno goro kot svojo lastnino, pri tem pa si pomaga tudi s povezavami v organiziranem kriminalu. Đukanović in DPS obtožbe zanikajo ter obtožujejo Srbijo in Rusijo, da cerkev in prosrbsko opozicijo zlorabljajo za spodkopavanje neodvisnosti Črne gore.

Volitve v znamenju pandemije

Na voliščih veljajo strogi ukrepi za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Bolniki s covidom-19 svojega glasu naj sprva ne bi mogli oddati, a so jim nato v zadnjem trenutku vendarle omogočili glasovanje na domu ali v bolnišnici. Danes iz države poročajo o 64 novih okužbah s koronavirusom v zadnjih 24 urah, še ena oseba s covidom-19 je umrla.

Tesna odločitev na volitvah v Črni gori