Protestnik, ovit v vojaško zastavo nemškega cesarstva. Foto: EPA
Protestnik, ovit v vojaško zastavo nemškega cesarstva. Foto: EPA

Med protestniki so bili tudi simpatizerji skrajne desnice, ki so nosili simbole nekdanjega nemškega cesarstva in prebili policijski kordon pred parlamentarnim poslopjem Reichstag ter stekli po stopnicah proti zgradbi, a so jih policisti uspeli ustaviti. Policija je morala uporabiti solzivec, več ljudi so aretirali. Okoli 200 izgrednikov pa so aretirali v bližini Brandenburških vrat. Večino so pozneje izpustili, poškodovan ni bil nihče.

Z notranjega ministrstva so sporočili, da imajo do tovrstnega vedenja ničelno toleranco. "Reichstag je sedež našega parlamenta in simbolno središče naše demokracije. Nesprejemljivo je, da so ga izgredniki in skrajneži izrabili za svoje namene," je dejal notranji minister Horst Seehofer.

Sorodna novica Policija v Berlinu prekinila protikoronski protest

Napad je obsodil tudi nemški predsednik Frank Walter Steinmeier, ki ga je označil za napad na demokracijo: "Tisti, ki jih jezijo ukrepi zaradi koronavirusa, ali tisti, ki imajo pomisleke, jih lahko izrazijo. Vendar pa se moja toleranca konča, ko protestniki postanejo nasprotniki demokracije in politični izvrševalci." In še: "Zastave nemškega rajha in skrajno desni hujskači pred nemškim bundestagom so nesprejemljiv napad na srce naše demokracije. Tega ne bomo nikoli sprejeli". Steinmeier se je zahvalil policistom, da so v težkih razmerah ravnali trezno.

Vicekansler Olaf Scholz pa je dejal, da nacistični simboli, kot sta zastava skrajno desničarskega in antisemitskega Gibanja državljanov nemškega rajha (Reichsbürger), ki zavrača demokratično nemško državo, in vojaška zastava nemškega cesarstva, "nimata prostora v nemškem parlamentu." Do poskusa vdora v parlament in nacističnih simbolov, ki so jih uporabljali protestniki, so bili kritični tudi predstavniki večine nemških parlamentarnih strank.

V soboto aretirali 300 protestnikov

Čeprav je policija v soboto okrepila svoje vrste, na ulicah naj bi jih bilo 3000, so se nanje zgrnili očitki, češ da jih je bilo vendarle premalo. Policija je kritike zavrnila in sporočila, da ne morejo biti "v vsakem trenutku povsod".

V soboto so sicer na različnih lokacijah aretirali 300 ljudi, od tega so 200 pripadnikov skrajnih desničarjev aretirali, ko so metali kamenje in steklenice v bližini Brandenburških vrat. Policija je nato proteste prekinila, saj nekateri udeleženci niso spoštovali varnostnih ukrepov, kot sta denimo nošenje zaščitnih mask in upoštevanje medosebne razdalje.

Sodišče tik pred zdajci odobrilo izvedbo protestov

Sobotni sicer miroljubni protesti v Berlinu so bili namenjeni izražanju nestrinjanja z uvedbo omejevalnih ukrepov proti širjenju novega koronavirusa. Udeležilo se jih je približno 38.000 ljudi, potem ko je sodišče podelilo dovoljenje za izvedbo protesta tik pred zdajci, saj so ga deželne oblasti v sredo prepovedale. Bale so se namreč ponovitve dogajanja s predhodnega shoda istega organizatorja v začetku meseca, ko udeleženci prav tako niso upoštevali zaščitnih ukrepov.

Proteste je organizirala skupina Querdenken 711 iz Stuttgarta, ki ima na Facebooku več kot 16.000 sledilcev, komunicira pa prek enkriptiranih sporočil na Telegramu. Pobudnik sobotnih demonstracij proti ukrepom za zajezitev novega koronavirusa Michael Ballweg iz skupine Querdenken 711 se je distanciral od izgrednikov. "Oni nimajo ničesar z našim gibanjem," je poudaril. "Querdenken je miroljubno in demokratično gibanje," je izpostavil.

Katere ukrepe proti covidu-19 uvaja Nemčija?

Nemčija je ena izmed evropskih držav, ki se je z epidemijo zelo dobro spopadla in hitro ukrepala, zato imajo smrtnost med prebivalci, starejšimi od 70 let, nizko. Ukrepe so začeli rahljati že aprila, vendar pa so skrbno nadzirali širjenje okužb, ki so se avgusta nekoliko zvišale.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v četrtek vsem 16 zveznim državam predstavila ukrep 50 evrov kazni za vse, ki ne nosijo zaščitnih mask. V državi je prepovedana tudi organizacija večjih dogodkov vse do naslednjega leta. V Nemčiji so potrdili 242.000 okužb in 9297 smrti zaradi covida-19, kar je veliko manj, kot jih je bilo denimo v Rusiji, Španiji, Italiji ali Franciji.

Protestniki v Berlinu nasprotujejo ukrepom za zajezitev virusa