Protest na letališču v Frankfurtu. Foto: Reuters
Protest na letališču v Frankfurtu. Foto: Reuters

O vdoru aktivistov skupine Last Generation na območja letališč poročajo s številnih letališč, ki so sicer na vrhuncu poletne sezone, ko številni potniki letijo na počitniške destinacije.

Na letališču v Frankfurtu so davi ustavili promet, ker so na letališko stezo vdrli podnebni aktivisti. "Zaradi demonstracij na letališču so poleti prekinjeni," je letališče sporočilo na svoji spletni strani in pozvalo potnike, naj na spletu preverijo stanje poletov.

Kot je na družbenem omrežju X sporočila skupina Last Generation, je na letaliških stezah šest njihovih aktivistov. Tiskovni predstavnik policije na letališču je sporočil, da si prizadevajo čim prej odpraviti motnje. Ni pa omenil števila aktivistov na območju letališča.

Po približno dveh urah je promet na letališču delno znova stekel. Po navedbah tiskovnega predstavnika letališča letala znova vzletajo in pristajajo, čeprav še niso odprte vse pristajalne in vzletne steze.

Jutranji polet iz Ljubljane v Frankfurt, ki je bil sprva predviden ob 7.05, so preložili na 9. uro, je razvidno s spletne strani Letališča Jožeta Pučnika.

Podnebni aktivisti so se v sredo prilepili že na pristajalno stezo na letališču Köln-Bonn, zaradi česar so bili poleti ustavljeni za približno tri ure.

"Navadni ljudje danes jemljemo stvari v svoje roke, da bi storili tisto, kar našim zločinskim vladam ni uspelo," je zapisano v izjavi kampanje. "Svoja telesa postavljamo pred kolesa stroja svetovnega fosilnega gospodarstva in pravimo 'nafta ubija'," so še dodali.

Kot poroča Guardian, so na letališču na Dunaju aktivisti odložili polet, ker se v letalu pred vzletom niso hoteli usesti, medtem ko so drugi aktivisti polili oranžno barvo v letališkem terminalu. V Švici so aktivisti zaprli ceste, ki vodijo do letališč v Zürichu in Ženevi.

O protestih in vdorih aktivistov poročajo tudi z letališč na Norveškem, Finskem in v Španiji. V Združenem kraljestvu so aretirali deset aktivistov, ki naj bi načrtovali vdor na londonsko letališče Heathrow.