BiH tudi 11 mesecev po volitvah nima vzpostavljene oblasti tako na ravni cele države kot na ravni Federacije BiH-a, hrvaško-bošnjaške entitete. Foto: Reuters
BiH tudi 11 mesecev po volitvah nima vzpostavljene oblasti tako na ravni cele države kot na ravni Federacije BiH-a, hrvaško-bošnjaške entitete. Foto: Reuters

Država tako tudi 11 mesecev po volitvah še vedno nima vzpostavljene oblasti niti na zvezni ravni niti v hrvaško-bošnjaški entiteti Federaciji BiH-a. Medtem številni prebivalci z občutkom, da so talci političnih iger, državo množično zapuščajo.

Sporazum najmočnejših nacionalnih strank in njihovih voditeljev je marsikdo videl kot priložnost za konec politične krize, a se je ta še dodatno zapletla, saj sta hrvaški in bošnjaški član predsedstva v zameno za podporo novemu premierju zahtevala, da država sprejme letni nacionalni program za zvezo NATO.

Srbski član predsedstva Milorad Dodik pa nasprotuje kakršnemu koli koraku, ki bi lahko pomenil približevanje članstvu v tej vojaški organizaciji in v primeru, da dogovora ne bo, grozi: "Stranka SNSD bo blokirala delo vseh institucij in nihče ne bo mogel storiti ničesar".

V njegovi stranki so prepričani, da gre za nekakšen državni udar, da jih želijo ostali izriniti in da gre za poskus, da se jim prepreči sodelovanje v vladi.

"Če se ne bodo mogli dogovoriti, ne bodo kar odšli s prizorišča, ne bodo obupali, zato mislim, da nimamo druge izbire, kot da gremo na predčasne volitve," je razmere opisal analitik Duško Vejnović.

Izjemno dobro plačani poslanci ne delajo

Delo pa je ohromljeno tudi v parlamentu. Poslanci, ki dobivajo za lokalne razmere ogromne plače, tudi do 3.500 evrov, so se od volitev sestali le trikrat, pri čemer je bila prva seja konstitutivna.

Trenutno se večina politikov še najmanj ukvarja s tem, za kar so bili izvoljeni, in sicer da bi državo spremenili na bolje, da bi prebivalci prihodnost videli tudi doma, kjer si želijo delujočo državo.

"Ne odhaja se le zaradi denarja in dela. Odhaja se zaradi vseprisotne brezidejnosti, brezperspektivnosti. To je družba sprevrženih vrednot. Ljudje tu nočejo vzgajati svojih otrok," meni analitik Adnan Huskić.

Nadaljujejo se trenja med predstavniki Srbov, Hrvatov in Bošnjakov, medsebojno obtoževanje, podpihovanje nestrpnosti, tudi med strankami istega naroda. Medtem ko spremembe volilne zakonodaje, reforme pravosodja, učinkovit boj proti korupciji in kriminalu čakajo na boljše čase.