Pripadniki poljskih obmejnih organov nadzorujejo prehod meje s Slovaško pri Zvardonu. Foto: Reuters
Pripadniki poljskih obmejnih organov nadzorujejo prehod meje s Slovaško pri Zvardonu. Foto: Reuters

Poljski notranji minister Mariusz Kaminski je povedal, da bodo začasni nadzor na meji s Slovaško podaljšali do 2. novembra, o čemer bodo obvestili tudi Evropsko komisijo.

Češki notranji minister Vit Rakušan je ob napovedi podaljšanja nadzora na meji s Slovaško v sredo povedal, da je policija med 4. in 9. oktobrom opravila nadzor 43.749 ljudi, ki so prišli iz Slovaške, in pri tem odkrila 283 prebežnikov. Prijeli so tudi 12 tihotapcev ljudi.

Začasni nadzor je Poljska prvič uvedla 4. oktobra in kot razlog navedla povečano število prihodov prebežnikov iz Slovaške.

"Obstajajo dobri rezultati, obstajajo jasni učinki. Prek Poljske ne bodo potekale poti nezakonitih migracij," je pojasnil Kaminski.

Tudi Slovaška se je v sredo odločila, da bo podaljšala nadzor na meji z Madžarsko do 3. novembra. Bratislava je nadzor prvič uvedla 5. oktobra, potem ko so tak ukrep na meji s Slovaško sprejele Poljska, Češka in Avstrija.

Na Slovaško je letos do avgusta nedovoljeno prišlo približno 24.500 prebežnikov, medtem ko jih je bilo v celotnem lanskem letu 10.900.

Nemčija, kamor so namenjeni številni prebežniki, je konec septembra okrepila nadzor na svoji vzhodni meji s Češko in Poljsko. Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je omenila tudi možnost uvedbe začasnega nadzora na teh mejah, ki ga sicer Nemčija že izvaja na meji z Avstrijo.

Vse te države so članice Evropske unije in schengenskega območja. Vnovično uvajanje mejnih nadzorov je na notranjih schengenskih mejah sicer dovoljeno v izjemnih okoliščinah, nadzor pa bi moral biti časovno strogo omejen, a se zadnja leta dogaja, da ni tako.

Avstrija tako že več let izvaja nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko. Ukrep je prvič uvedla leta 2015 na vrhuncu begunske krize, nato pa ga na vsakih šest mesecev podaljšala, pri čemer se trenutno podaljšanje izteče sredi novembra.