Poljsko pretresa smrt petih deklet v sobi pobega
Požar je v sobi pobega izbruhnil v petek pozno popoldne. Foto: Reuters
Požar je v sobi pobega izbruhnil v petek pozno popoldne. Foto: Reuters

"Žrtve te tragedije so 15-letni otroci, dekleta, ki so praznovala rojstni dan," je za TVN24 povedal notranji minister Joachim Brudzinski.

Požar je izbruhnil v eni izmed sob pobega okoli 17. ure popoldne, vzrok pa so napake v električni napeljavi in pomanjkljivi varnostni ukrepi, so sporočili predstavniki gasilcev.

Vseh pet deklet naj bi se zadušilo z ogljikovim monoksidom.

V požaru je bil resneje poškodovan še 25-letni moški, ki so ga s hudimi opeklinami prepeljali na oddelek za intenzivno nego.

"Srce parajoča tragedija"

"Svojcem žrtev se pridružujemo v njihovi žalosti. Družinam nudimo psihološko oz. psihiatrično pomoč," je povedal župan Koszalina Piotr Jedlinksi.

Cilj sob pobega je, da s pomočjo različnih namigov in ključev najdeš izhod iz zaklenjenega prostora. Foto: EPA
Cilj sob pobega je, da s pomočjo različnih namigov in ključev najdeš izhod iz zaklenjenega prostora. Foto: EPA

Poljski predsednik Andrzej Duda je dogodek označil za "srce parajočo tragedijo". "Petim veselim, odraščajočim dekletom je bilo njihovo življenje iztrgano. Naj Bog blagoslovi njihove starše in svojce. RIP," je zapisal predsednik na Twitterju.

Pri igri "soba pobega" (ang. Escape Room) so igralci zaklenjeni v sobo ali stavbo in morajo najti skrite namige, ki jim nazadnje pomagajo najti ključ in izhod iz prostora.

Od zdaj dalje strog nadzor

Kot je povedal poveljnik poljskih gasilcev Leszek Suski, je bila električna napeljava v stavbi s sobo pobega improvizirana in preblizu vnetljivim materialom.

Odgovornega, ki bi moral poskrbeti, da bi dekleta pravočasno in varno zapustile sobo, pa ni bilo tam, ko je izbruhnil požar.

"Varnost ni bila zagotovljena in to je pripeljalo do tragedije," je dejal Suski. Prav tako ni bilo ustrezne poti za evakuacijo, je dejal in opozoril na "hudo malomarnost" na lokaciji.

Tiskovni predstavnik lokalnih gasilcev Tomasz Kubiak pa je dejal, da so morale enote, ki so gasile požar, uporabiti posebno opremo, da so se prebile do sobe.

Poljski notranji minister je v luči tragedije začenši z današnjim dnem odredil inšpekcijski pregled požarne varnosti na več kot 1000 lokacijah "sob pobega" po vsej Poljski.

"Na vsaki od teh lokacij bi moral biti moderator, ki bi odklenil sobe in izpustil ljudi ven. To bomo preverili in strogo nadzirali," je povedal Kubiak.

Tragedija v poljski sobi pobega