Mesto Passau na Spodnjem Bavarskem je danes zaradi poslabšanja poplavnih razmer razglasilo katastrofo. Foto: Reuters
Mesto Passau na Spodnjem Bavarskem je danes zaradi poslabšanja poplavnih razmer razglasilo katastrofo. Foto: Reuters

V Nemčiji je večdnevno deževje še posebej prizadelo zvezni deželi Bavarska in Baden-Württemberg. V obeh zveznih deželah je število smrtnih žrtev naraslo na pet, potem ko je policija sporočila, da je našla truplo 57-letne ženske, ki je z avtomobilom zapeljala na zaprto cesto na Bavarskem in se utopila. Oblasti še vedno iščejo pogrešanega gasilca, čigar plovilo se je prevrnilo med reševalno akcijo ob poplavah.

Bavarska služba za obveščanje o poplavah je sporočila, da so razmere zaradi visokega vodostaja še vedno resne, vendar pričakujejo, da se bo gladina vode znižala, saj ni več napovedanih močnih padavin, je poročal Deutsche Welle. Tudi nemška vremenska služba DWD je za večino južne Nemčije z izjemo Alp napovedala večinoma suho vreme.

Nekaj šol na prizadetih območjih ostaja zaprtih, prav tako je državni železniški operater Deutsche Bahn odpovedal nekaj vlakov.

Močno deževje je prizadelo tudi porečje Rena. Tiskovni predstavnik uprave za plovbo po Renu je sporočil, da so za promet zaprli nekaj odsekov reke in da bodo nekatere ladje na spust gladine čakale še nekaj dni.

Tovorne ladje na obrežju reke Ren v bližini kemične tovarne BASF v Ludwigshafnu. Foto: AP
Tovorne ladje na obrežju reke Ren v bližini kemične tovarne BASF v Ludwigshafnu. Foto: AP

Poplave so še posebej hudo prizadele mesto Reichertshofen, ki je ob reki Paar, pritoku Donave, je poročal Deutsche Welle. Običajno miren pritok je zaradi obilnih padavin postal deroča reka in porušil več jezov. Številne skupnosti so morali evakuirati, saj je voda poplavila kleti in pritličja, odpovedala je elektrika.

Območje je obiskal tudi nemški premier Olaf Scholz, ki sta ga spremljala notranja ministrica Nancy Faeser in bavarski premier Markus Söder.

"Položaj je in ostaja resen," je na kraju dogodka dejal Söder. "Voda se ponekod umika in začenjamo čistilna dela," je dejal, vendar opozoril, da območje še vedno ni zunaj nevarnosti in da je bilo evakuiranih več kot 3000 ljudi.

Dodal je tudi, da je na prizorišču trenutno 20.000 prostovoljcev in da je v preteklih dneh na pomoč priskočilo več kot 50.000 ljudi.

Obilne padavine so povzročile težave tudi v sosednji Avstriji. Zaradi močnega deževja so morali od ponedeljka zvečer več kot stokrat posredovati tudi gasilci v Zgornji in Spodnji Avstriji. Donava je v Linzu danes popoldne prestopila bregove, reka pa je bila zaprta za ladijski promet.

Zaradi poplavnih voda so bile danes zaprte ceste v Linzu in okolici, kar je povzročilo prometne zastoje.

Poplave na jugu Poljske

Na jugu Poljske so po obilnem deževju pod vodo območja v bližini mesta Bielsko-Biala v Šleziji, poplavljeni pa so tudi deli mesta. Tamkajšnji župan je danes izdal opozorilo pred poplavami.

Gasilci so do zgodnjih jutranjih ur posredovali več kot 700-krat. Poplavljene so bile številne kleti in zemljišča. Zaradi vode je bila delno zaprta železniška proga, nekatere vlake pa so morali preusmeriti oziroma so jih odpovedali. Poplavilo je tudi mestni arhiv in avtobusno postajo.

Gladina rek na območju narašča, regionalni krizni center pa je v petih krajih razglasil alarm. Vremenoslovci so za danes napovedali nadaljnje obilne padavine, poročajo poljski mediji.

Vreme težave povzroča tudi v Nemčiji