Požar v kraju Penteli. Foto: Reuters
Požar v kraju Penteli. Foto: Reuters

Potem ko so v nedeljo iz najmanj osmih vasi evakuirali več sto ljudi, je civilna zaščita danes odredila izselitev še iz petih predelov. "Kljub celonočnim prizadevanjem civilne zaščite in njenim nadčloveškim naporom se je požar hitro razvijal," je dejal tiskovni predstavnik gasilcev in pojasnil, da je požar dosegel goro Pentelik in se usmerja proti kraju Penteli.

Po njegovih besedah so ob zori evakuirali otroško in vojaško bolnišnico v Penteliju. Gasilska brigada je na območje napotila 510 gasilcev s 152 vozili in 29 letali, je dodal. Po navedbah grške javne radiotelevizije ERT se proti Atenam pomika pas požarov v dolžini 30 kilometrov.

Ogenj se Atenam približuje s severa. Foto: Reuters
Ogenj se Atenam približuje s severa. Foto: Reuters

Med območji, kjer so reševalne službe odredile evakuacijo, je tudi zgodovinsko mesto Maraton, 40 kilometrov vzhodno od Aten. Plameni naj bi mesto že dosegli, zaradi česar so zgorele številne strehe. Ogenj je že zajel tudi mesto Dione, kjer je zgorelo več avtomobilov, poškodovane so tudi stanovanjske stavbe.

Župan Maratona Stergios Cirkas je dejal, da so na varno preselili sedem tisoč ljudi, potem ko je celotno mesto zajel ogenj. "Spopadamo se s svetopisemsko katastrofo," je razmere opisal Cirkas.

O žrtvah za zdaj ni poročil, so pa morali 13 ljudi odpeljati v bolnišnico zaradi vdihovanja dima. Dva gasilca so oskrbeli zaradi ran.

To je najbližje, kar se je ogenj Atenam približal v zadnjih dveh desetletjih.

Razžarjeno nebo nad Atenami. Foto: Reuters
Razžarjeno nebo nad Atenami. Foto: Reuters

Divja 40 požarov

Od sobote popoldne je v Grčiji izbruhnilo 40 požarov. Plameni so segali do višine 25 metrov. Ljudje v pokrajini Atika so prejeli SMS-sporočila z obvestilom o požaru in navodilom, v katero smer naj se umaknejo.

Po navedbah gasilcev so gorele hiše v mestu Varnavas. Gasilcem je uspelo rešiti potnike v konvoju več kot 20 vozil, ki so poskušali pobegniti s prizadetega območja.

Z gozdnim požarom v Varnavasu se je v nedeljo borilo več kot 400 gasilcev ob pomoči 16 letal za gašenje in 13 helikopterjev. Zaradi sunkovitega vetra se je požar širil izredno hitro z ognjenimi zublji, ki so pred seboj požirali drevesa in grmičevje.

Ogenj je hitro dosegel Varnavas na redko poseljenem območju okoli 35 kilometrov severno od Aten, kjer živi približno 1800 prebivalcev. "Vas je bila obkoljena v trenutku. Res je vetrovno," je dejala prebivalka Katerina Filaktu. "Začelo se je z ene točke in nenadoma je bila obkoljena vsa vas," je povedala.

Zrak v Atenah ima vonj po zažganem, zato oblasti pozivajo ljudi, naj se zadržujejo znotraj in ne odpirajo oken. Foto: AP
Zrak v Atenah ima vonj po zažganem, zato oblasti pozivajo ljudi, naj se zadržujejo znotraj in ne odpirajo oken. Foto: AP

Zaradi požarov je v nedeljo prekinil dopust tudi predsednik vlade Kiriakos Micotakis in se vrnil v Atene.

Sunki vetra do 70 kilometrov na uro

Zaostrene vremenske razmere v državi zaradi vetra in suše se bodo nadaljevale. Temperature naj bi v okolici Aten dosegle 39 stopinj, sunki vetra pa naj pihali do 50 – po nekaterih poročilih pa tudi do 70 – kilometrov na uro.

Atene za pomoč zaprosile Bruselj

Grčija je za obvladovanje požarov za pomoč zaprosila Evropsko unijo, ki je že aktivirala mehanizem na področju civilne zaščite, v okviru katerega bodo pri gašenju požarov z gasilci, tovornjaki in helikopterji pomagale Italija, Francija, Češka in Romunija.

"Na prošnjo Grčije je bil aktiviran mehanizem civilne zaščite EU-ja," je povedal tiskovni predstavnik Evropske komisije Balazs Ujvari. Francija bo Grčiji poslala 180 gasilcev, 55 tovornjakov in helikopter. Italija bo poslala dva kanaderja, Češka in Romunija pa gasilske ekipe.

V pričakovanju najbolj vročega poletja

Zaradi visokih temperatur, sunkov vetra in suše za polovico Grčije velja opozorilo o visokem tveganju za požare.

Od maja je po vsej Grčiji izbruhnilo na stotine gozdnih požarov, znanstveniki pa njihovo pogostost in intenzivnost pripisujejo vse bolj vročim in suhim vremenskim razmeram, povezanim s podnebnimi spremembami.

Po najtoplejši zimi v zgodovini in dolgih obdobjih z malo ali brez padavin je Grčija izmerila tudi najbolj vroča junij in julij, po napovedih bo to najbolj vroče poletje doslej.

Požari blizu Aten se ne umirjajo

Prizore iz vasi v okolici Aten si oglejte v galeriji.